Fem album med Movits

av | aug 4, 2018 | Artiklar, Fem album med, Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Heart of the Congos – The Congos (1977)

Lyssnar mycket på Reggae, framförallt oldschool och det här är nog den platta som gått varmast. Falsett-roots när det är som fetast och inspelningen är så analog som den kan bli. Det är sådär man drömmer att det ska låta om midi-instrumenten. Ganska långt ifrån Movits! sound men någonstans har det nog inspirerat.

Bästa spår: Children Crying

Speakerboxx/The love below – Outkast  (2003)

Istället för att splittras och göra varsin platta under egna namn valde Big Boi och André 3000 att släppa en dubbelplatta fortsatt som band. André utforskade pop och avantgardejazz medan Big Boi grävde ner sig djupt i söderns gyttja. Om du inte blir inspirerad av detta servess är du död i själen.

Bästa spår: Roses och Bowtie

Alla vill till himmelen men ingen vill dö – Timbuktu  (2005)

Albumet som cementerade Timbuktus plats på toppen av den svenska hiphop-scenen var också det som visade att det går att göra fet hiphop med organiska instrument. En artist som inspirerat oss både på skiva och live, och som lett till flertalet samarbeten. Det är förstås han mest glad över – vi är ju fanimej bäst att jobba med!

Bästa spåret: Många feta låtar, men titelspåret är trots uttjatad svårslagen.

808s and Heartbreak – Kanye West (2008)

Säga vad man vill om Kanye men han har alltid vart en trailblazer som gör vad fan han vill, och vi har varit Kanyefans sedan college Drop Out. Han är en artist som alltid lyckas hålla sig relevant och hela tiden pusha det framåt. Både vad gäller produktioner eller om det handlar om rap. Vid val av favoritplatta står det mellan 808s och Dark Twisted Fantasy, men valet faller på den förstnämnda eftersom den verkligen ändrade spelplanen för hur urban musik kan låta. Kanye må verka hjärndöd ibland men han är också jävligt modig.

Bästa spår: Heartless

Up From Below – Edward Sharpe & The Magnetic Zeroes (2009)

Under åren har vi turnerat väldigt mycket och då behöver man givetvis musik som är nice att åka bil eller buss till. En sån platta är Up from below som rullat väldigt mycket, speciellt på våra turnéer i USA. Finns inget bättre än att köra genom öknen i södra staterna och lyssna på hippie-americana. Plattan var definitivt soundtracket till vår första USA-turné. Som en modern version av Nancy & Lee som också borde varit med på listan.

Bästa Spår: Världens bästa låt, Home

Fotograf: Ulf Berglund

Pin It on Pinterest

Share This