Fem album med Menke

av | aug 31, 2019 | Artiklar, Fem album med, Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Hvarf/Heim – Sigur Rós (2007)

I samband med att jag upptäckte Sigur Rós så upptäckte jag också mitt eget musikskapande. Det fanns en gammal tramporgel på Caféet där jag jobbade i tonåren och när vi hade stängt så brukade jag sitta kvar där och spela en stund. Om jag ska nämna ett band/artist som inspirerat och influerat mig mest så är det definitivt Sigur Rós. Deras tvära kast mellan skört och mäktigt, stort och litet, vackert och fult och allt däremellan är något som jag eftersträvar och berörs av. Det repetitiva och det sakta stegrandet i Samskeyti är rent meditativt och väldigt fängslande.

Bästa spår: Samskeyti

Another Thought – Arthur Russel (1994)

Jag såg en dokumentär om Arthur Russel på Svt Play och efter det blev jag helt hooked på hans musik. Det var på den tiden när man inte hade Spotify och var för fattig för att köpa skivor så det fick bli Youtube och försök med att ladda ner musik från Youtube med hjälp av diverse pluggar. Det var hemskt dålig ljudkvalitet och extremt låga ljudnivåer, men ändå helt magiskt. All hans musik är fantastisk – från disco till de avskalade låtarna ackompanjerade av cello.

Bästa spår: A little lost

Divers – Joanna Newsom (2015)

Jag gjorde ett skolarbete om instrumentet Cembalo och hade samtidigt halkat in på Joanna Newsom och låten Peach, Plum, Pear via min farbror som gett en skiva som han absolut INTE gillade till min pappa, som i sin tur vidarebefordrade den till mig. Hennes röst och hur hon ackompanjerar sig själv på mestadels harpa och piano ger Joanna Newsom ett helt säreget och magiskt uttryck. Jag fick även ynnesten att uppleva hennes senaste skiva live, innan jag kunde lyssna på den hemma eftersom hon är en av få artister som ännu inte finns tillgänglig på Spotify.

Bästa spår: Sapokanikan

Speak for yourself – Imogen Heap (2005)

Jag är så avundsjuk på framförallt den här låten, men även hela albumet. Ni vet den där känslan när man önskar att man själv hade gjort något i närheten lika enastående. Jag fascineras mycket av hennes sätt att experimentera med ljud, olika instrument och teknologi. Det är få som är så nyskapande och kreativa när det kommer till ljuddesign och att skapa en helt egen ljudbild.

Bästa spår: Hide and Seek

Hunt For The Wilder People (Original Motion Picture Soundtrack) -Moniker (2016)

För det mesta när man ser på film så hör man ju musiken i bakgrunden, med ibland gör musiken i sig så stort intryck att man faktiskt glömmer själva filmen. Lite så var det för mig med Hunt For The Wilder People. Redan från första scenen som inleder med en svepning över Nya Zeelands skogar fångas man av körstycket Makutekahu som sätter tonen för hela filmen med en glättigt melankolisk sång på maoriernas språk maori. Fantastisk film och ännu mera fantastisk musik!

Bästa spår: Ocean Blue

Pin It on Pinterest

Share This