Fem album med Mattias Alkberg

av | apr 25, 2020 | Artiklar, Fem album med, Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Alice Coltrane – Divine Songs (1987)

Lite svår att hitta i verkligheten, tror den bara gavs ut av hennes tempel på kassett när det begav sig. Men den finns på bootlegs. Och YouTube. Det är inte jazz, det är inte new age (tack och lov), det är, jag vet inte. Synth kanske. Underbart i alla fall. Alla låtar är bäst men Keshava Murahara finns i alla fall på Spotify.

Frank Ocean – Blonde (2016)

Tänker ibland att det här är den bästa skivan som nånsin gjorts och vad glad jag är att jag fick leva när den kom. Jag tycker i och för sig det om Alice Coltrane-skivan också. Men bästa låten är nog alla, till exempel Nights.

Judas Priest – Painkiller (1990)

Jag har inte lyssnat på hårdrock mer än kanske 20 år. Jag menar, jag är inte uppvuxen med det. Tyckte det var töntigt och fattade inte varför folk tyckte det var rått med ljusa röster. Men vadå, man kan väl ändra sig? Inte en dålig låt på denna. Allra bäst är Night Crawler. Fan vad bra den är!

Discharge – Hear Nothing See Nothing Say Nothing (1982)

Tröttnar aldrig på tidiga Discharge. De gjorde inte en dålig låt innan Cal började sjunga med ljus röst. Fast de var bra då med, men inte lika. Och sen blev de dåliga.

Scientist – Scientific Dub (1981)

Många jag spelar med hatar dub, eller kanske framförallt reggae. Ibland tycker jag att det är rätt grymt, för jag tänker att det skapar slitningar i musiken mellan mig och dem och att det märks i musiken vi gör tillsammans. Men älskar man inte det här ostämda mästerverket har man ju fel fel i huvet, lite.

Fotograf:
Anders Alm

Pin It on Pinterest

Share This