Fem album med Maple & Rye

av | jan 24, 2020 | Artiklar, Fem album med, Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Stadium Arcadium – Red Hot Chili Peppers (2006)

Det var typ omöjligt att välja mellan Stadium Arcadium och Californication, men tillslut blev det den förstnämnda som fick representera vår kärlek till Red Hot Chili Peppers dansanta funk-punk. När man lyssnar på vår musik går antagligen inte tankarna till “Red Hot” direkt, men herregud vad mycket vi lyssnat på detta mästerverk i vår ungdom. Inte många artister kan sätta ihop ett album med hela 29 låtar med sånt flow och perfektion som det här. Men vi pratar också om ett band bestående av en legend på respektive instrument. Vi kan bara drömma om att nå upp till samma nivå, men drömma ska man.

Bästa spår: Snow (Hey Oh)

The Lion’s Roar – First Aid Kit (2012)

En inspirationsplatta av klass! First Aid Kit visar upp sina bästa sidor i ett album som är uppbyggt på nostalgi och kanske världens bästa stämsång? Det har verkligen varit en stor inspiration för oss – i form av vilken musik de gjort och räckvidden de haft med den, mycket tack vare detta albumet. Fun fact: På vår allra första spelning darrade vi fram en cover av låten Emmylou!

Bästa spår: Emmylou

For Emma, Forever Ago – Bon Iver (2008)

Åh, Bon Iver.. Vad ska man säga? Aldrig har väl en hjärtskärande ensamhet, sorg och ilska förmedlats så äkta och vackert som på detta album? Så skört och så enkelt, men ändå så mycket känslor. Ett av våra finaste minnen vi har som band är: När vi, tillsammans med Crying Day Care Choir, var 10 personer på den lilla Oceanen-scenen och rev av en version av Skinny Love.

Bästa spår: re:stacks

Sigh No More – Mumford & Sons (2009)

Att vi är stora fans av Mumford & Sons är väl inget att sticka under stolen. Sigh No More är tveklöst deras bästa album och det var det enda albumet som dök upp på alla fyra av våra individuella albumlistor. Så det var ett givet val. Just denna Mumford-platta har verkligen allt – starka texter, allsångs melodier, fin stämsång, ösiga danslåtar, mjuka ballader, glädje, vemod, sorg. Magi!

Bästa spår: Winter Winds

Every Kingdom – Ben Howard (2011)

Det fick bli en Bon och en Ben. Även detta är ett album som går rakt in i hjärtat. Ett album som absolut inte går att lyssna på direkt efter ett heartbreak. Samtidigt är det, ofta till ens stora förvåning, oerhört svängigt och dansant. Inte många kan få ett helt rum att dansa med en akustisk gitarr, men Ben, han kan. Precis som med tidigare nämnda Sigh No More, så finns det inte en dålig låt på plattan och just därför var det otroligt svårt att komma fram till den absolut bästa.

Bästa spår: Old Pine

Fotograf:
Emil Daniel

Pin It on Pinterest

Share This