Fem album med Mankind

av | Maj 15, 2017 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Gorillaz – Gorillaz (2001)

Före den här skivan var det ingen av oss som hade någon uttalad musiksmak. När vi var barn blev Gorillaz inkörsporten till all musik om kom att prägla tonåren och den står sig än idag – otroliga poplåtar med influenser av triphop, art rock, dub och världsmusik. Den idén i sig är inspirerande, vem vill inte göra det?

METZ – METZ (2012)

Alltså det här albumet är bara så sjukt bra. Funkar till nästa alla känslomässiga tillstånd. För pepp, avslappning, rants vid ilska, apati, narcissism och så vidare. När en har fått sin partner att inse dess storhet kommer det även funka för kärlek.

Abbey Road – The Beatles (1969)

En fantastisk avslutning på kvartettens intensiva och produktiva karriär. På A-sidan briljerar odödliga singlar och hits. På B-sidan går spåren ihop med olika återkommande teman. Musikaliteten, kreativiteten och variationen på detta album är oslagbar. För att inte nämna det först vackra, sedan lustiga slutet..

Mulatu Astatke, Heliocentrics (2009)

Jag vet ingenting om Heliocentrics mer än att de tillsammans med Mulatu Astatke är ansvariga för musikhistoriens svängigaste saxofonlick, basgång och trumgång. I en och samma låt. Låten heter Fire In The Zoo. De andra låtarna är nästan lika svängiga, dvs helt sjukt gösha-svängiga. Det är lite oklart för mig exakt vad Mulatu spelar eller skriver på den här skivan med tanke på den superbegåvade multiinstrumentalist han är, men det gör inte så mycket.

Musikens historia del I och II – Philemon Arthur & the Dung (1992)

Det här var den första skivan jag köpte själv, för egna pengar. Jag hade börjat hänga lite i musikaffären i köpcentret nära där jag bodde och den här skivan kom på CD för första gången och stod bland de nyutgivna skivorna. Jag var elva år gammal och blev omedelbart förälskad i soundet när jag provlyssnade i butiken. Det är inte lätt att välja bort alla Pink Floyd-, Sonic Youth- och Radiohead-album för det här osammanhängande mästerverket men jag har återvänt till den här skivan många gånger och den slutar aldrig inspirera med sina genialt enkla låtar, politiska texter och gör-det-själv-ljudbild.

Pin It on Pinterest

Share This