Fem album med Malin Sallstedt

av | apr 20, 2019 | Artiklar, Fem album med, Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

THE REMINDER – FEIST (2007)

Feist asså. Hur hon uttrycker sig får mig att liksom värka och pirra i hela kroppen på samma gång. Jag minns första gången jag hörde The Reminder. Det var på gymnasiet då en klasskompis mötte mig vid skåpen och bara körde in hennes hörlurar i öronen på mig utbristandes Du MÅSTE lyssna på det här! I lurarna räknades 1,2,3,4 och jag var hooked. Dog av hur bra det var, återuppstod och sedan var jag Feist-frälst för evigt. Hon var med mig genom tonårens stora känslor och orimliga förhoppningar. Är med mig ännu. Har varit en viktig källa under inspelningen av kommande skivan och typ generellt i livet.

Bästa spår: Intuition

THE FREEWHEELIN’ – BOB DYLAN (1963)

När jag var liten bläddrade jag ofta i min pappas vinylsamling och drömde mig bort och låtsades att jag var född i en annan tid. Vinylerna fick mig även att känna en närhet till mina föräldrar och lära känna dem i deras ungdom på 60- och 70-talet. Jag fastnade för det fina omslaget på Freewheelin’ och satte försiktigt på den på pappas skivspelare. Den blev en favorit för livet. Fruktansvärt bra album.

Bästa spår: Don’t think twice it’s alright

FOR THE ROSES – JONI MITCHELL (1972)

Jag skulle lika gärna kunna hålla för ögonen och peka, för så svårt är det att välja endast ett Joni album. Blue är ju till exempel det bästa albumet som någonsin gjorts. Men för denna lista går jag rouge och väljer For the Roses. Min mamma hade de flesta av de tidiga Joni albumen på vinyl, och jag var nog 10 år när jag först upptäckte denna sanna källa till musik, men For the roses fanns inte i skåpet med alla vinylerna. Den fann jag på egen hand senare i tonåren och det var som att vinna på lotto när jag insåg att det fanns ett 70-tals Joni album jag ännu inte hade lyssnat på.

Bästa spår: Woman of Heart & Mind

SEE US THROUGH – MICHELLE WILLIS (2016)

Det var sommar i New York och jag blev meddragen på en konsert med Becca Stevens och en annan artist jag inte hade hört om – Michelle Willis. De spelade och sjöng varandras låtar tillsammans vilket bara det var ett så sjukt fint koncept. Michelles varma röst och eleganta låtskrivande fångade mig direkt. Efteråt har detta album blivit min go-to för när jag behöver andas, tröstas eller få lite klarhet.

Bästa spår: Battlefield (A letter to you)

BRIGHTLY PAINTED ONE – TINY RUINS (2014)

Hos Tiny Ruins är jag i lyrik-himmelen. Hur hon målar upp bilder och leker med orden och ordspråken. De finurliga formuleringarna och underfundigheten. Hur albumen typ alltid är döpta efter fraser från låttexterna. Allt toppat med ett ljuvligt ljudlandskap och den mysigaste rösten there is.

Bästa spår: Reasonable man

Fotograf: Kristina Kvammen

Pin It on Pinterest

Share This