Fem album med Luminous Kid

av | sep 26, 2020 | Artiklar, Fem album med, Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Leonard Cohen – Songs of Leonard Cohen (1967)

Jag var ganska sen med att upptäcka Leonard Cohen, men vilken skatt det var att dyka in i när jag väl kom dit. Hans första skiva känns som en självklar klassiker i singer/songrwriter-genren och gick på repeat när jag vandrade genom bergen i Sydamerika och skrev på mitt album. Det avskalade, enkla med hans magiska förtrollande röst och extremt gripande texter fortsätter att överväldiga mig år efter år. Suzanne är en av de mest fulländade låtar jag vet.

Bästa spår: Suzanne

Bright Eyes – Fevers and Mirrors (2000)

Detta album är så fulländat det går när det kommer till sorgsen, depressiv, indie/emo-musik. Perfekt nivå av lofi och ångest. Det var en av de första skivorna jag upptäckte i mina tidiga tonår där jag lyssnade på texterna och förstod vikten av poesin i låtskrivandet. Att jag som vuxen skulle få lära känna Conor Oberst genom gemensamma vänner hade mitt tonårs-jag aldrig trott på.

Bästa spår: Sunrise, Sunset

The Knife – Silent Shout (2006)

Min stora sorg är att jag var precis för ung för att upptäcka The Knife när Silent Shout släpptes. Det finns inget mer jag hade önskat än att få se deras otroliga live-show med hela detta magnifika album. The Knife personifierar mystiken, coolheten, konstnärskapet som omger musikskapandet, helhetsprodukten med det visuella vid framträdanden tillsammans med musiken. Silent Shout känns tongivande för så många musiker därefter. Att lyssna på denna skiva är som att skjutas inåt mot ens kärna.

Bästa spår: Silent Shout

Radiohead – Kid A (2000)

Jag älskar allt med Kid A. Jag hade Kid A på min ipod under en veckas bilresa i Norge med min pappa och min kusin när jag var 14, omslaget såg ut som bergen som omgav oss. Jag minns att jag aldrig hade aktivt lyssnat på så pass experimentell musik och blev helt hänförd av den rytmiska transen man försattes i. Everything in the Right Place är den optimala öppningslåten, det finns inga toner som ger mig så mycket wow-känsla som när jag startar Kid A från början till slut och hör den låten kicka igång.

Bästa spår: Everything in the Right Place

La Femme – Mystère (2006)

När jag bodde i Paris som nittonåring och blev kär i min första kille så visade han ett nytt franskt band som precis hade släppt sin första EP – La Femme. Något år senare kom deras debutalbum som kändes nyskapande och som att kliva in i ett förvridet psykedeliskt universum. Jag såg dem live på Iceland Airwaves 2014 och fortsatte förundras. 2016 släpptes Mystère som drar igång med den otroliga Sphynx och innehåller låtar som den 13-minutiga Vagues, vilket känns som att flyta genom medelhavet, genomgå en storm för att spolas upp på en öde ö och vakna till liv igen.

Bästa spår: Vagues

Fotograf:
Sofia Pontén

Pin It on Pinterest

Share This