Fem album med Ludwig Hart

av | dec 7, 2019 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Born To Run – Bruce Springsteen (1975)

Jag var nog tolv eller tretton år och var med en kompis på ett musikcafé i Nora där jag växte upp. Det var ett band från storstan som skulle komma och spela. Vi var kanske tre i publiken men bandet körde på som galningar, och jag blev helt blown away av deras första låt. När jag blygsamt berömde dem efteråt spelningen visade det sig vara en cover av Springsteens Born To Run. Det var det bästa jag hade hört, utan att ens ha hört originalet.

Bästa spår: Thunder Road

Dookie – Green Day (1994)

Det här är ganska långt ifrån det jag pysslar med idag, men ack så viktigt för mig personligen. Utan den här skivan hade jag nog aldrig börjat spela elgitarr. Dookie var den första skivan jag hörde hemma som inte kom från morsan och farsan. Jag var sju år och min storebror kom hem med en polare som hade lånat cd’n från biblioteket. Jag hörde hur det dånade från hans rum men vågade såklart inte gå in. Jag satt utanför och lyssnade med örat mot dörren hur de spelade Basket Case på repeat. 

Bästa spår: Basket Case (såklart)

Renegade – Dylan Leblanc (2019)

Den här skivan kom i år och snurrar i mina lurar dagligen just nu. Sjukt bra, smakfull americana/rock med härlig rymd. Dylan Leblancs röst är så otroligt snäll och hård på samma gång, typ sådär fantastisk som Neil Young på Harvest. Ett tips kan vara att spana in live-session-klippen från Fame Studios på youtube.

Bästa spår: Renegade

Slave Ambient – War On Drugs (2011)

När denna skiva släpptes tjatade en vän på mig konstant om att jag borde gilla det. ”Det är som att Bob Dylan skulle sjunga i U2, men coolare” sa han. Jag avfärdade det varje gång, utan att ha lyssnat. Något senare såg jag ett avsnitt av Letterman där de var gäster och körde Come To The City, min vän hade så rätt. En ny värld öppnade sig för mig där det var ok att ha massor av synthar och elgitarrer samtidigt.

Bästa spår: Baby Missiles

Hard Promises – Tom Petty and the Heartbreakers (1981)

Alla skivor med Tom Petty är mina favoriter så det är svårt att välja en. Dealbreakern på den här skivan är låten Insider, duetten med Stevie Nicks. Det är en av mina absoluta favoritlåtar och Stevie Nicks är helt sagolik här. Den låten är en av anledningarna till att nästan halva min debutskiva består av duetter.  

Bästa spår: Insider

Pin It on Pinterest

Share This