Fem album med Lovis

av | nov 21, 2020 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Vilja bli – Oskar Linnros (2010)

Jag var ännu rätt ung när detta släpptes, skulle lyssna på allt min storebrorsa lyssnade på oavsett om jag gillade det eller ej. Minns att denna sommar hade han gått in i en ”lyssna på svensk pop-period” från att dunka metall på högsta volym. Jag hängde såklart på och för första gången kände att jag gillade det jag lyssnade på. Minns att min sommarsyssla på landstället var att försöka spela in covers på Linnros låtar på familjens Ipad i appen garageband, det var där intresset för produktion och musikskapande började växa fram.

Bästa spår: Genom eld

X – Ed Sheeran (2014)

Under gymnasiet så var jag väldigt snål och hade sämst mobilabonnemang med typ ingen surf. Det ledde till att jag inte hade så stor möjlighet att utnyttja min 2 timmars pendling varje dag med att utforska ny musik. Istället var det en nerladdad lista eller ett album i taget som fick gå varm i lurarna vareviga dag. Och vem om inte Ed Sheeran? Att han är ett proffs på att skriva låtar kan väl ingen säga emot. Vet egentligen inte vad det var jag fastnade för mer än att hans låtar är sjukt lätta att hänga med i och att lära sig, dessutom ganska sköna att sjunga. Tror alltid att jag har spenderat mer tid till att sjunga och spela musik än att faktiskt lyssna på den. Och lättlärda poplåtar som funkar att spela antingen på gitarr eller piano till var nåt som jag nog drogs till under denna tid när jag själv bara ville spendera min tid till att sjunga.

Bästa spår: One

Den första är alltid gratis – Veronica Maggio (2017)

Veronicas text och tonspråk är ju ganska svårslaget. Hennes musik skriker ungdom! Väcker idylliska bilder om en halvt onykter sommarkväll när man känner sig som den viktigaste personen i världen. Ayahuasca ger mig en sån där oslagbar känsla att vilja sätta mig i en bil och bara köra i all evighet, haha.

Bästa spår: Ayahuasca

The Seven EP – Emily King (2011)

En artist jag hittade för några år sedan och diggade vid första lyssningen. Otrolig skön musik med blandning av soul/R&B, skönt groove, snygga körer, lite smutsigt akustiskt sound som jag är svag för. Dessutom älskar jag verkligen hennes röst, kontrollerad, skör & soulig. Musik som alltid är najs att lyssna på helt enkelt!!

Bästa spår: No more room

Esperanza – Esperanza Spalding (2008) 

Nånstans i mig så finns en stark förkärlek till att sjunga jazz, särkilt med väldigt rytmiska texter. Känner dessutom att en av mina egna sång-tekniska styrkor är just att sjunga rytmiskt. Där har Esperanza Spalding varit en stor inspiration, rent sångtekniskt. Hennes förmåga att bara kunna spotta ur sig snabba fraser, sätta varenda ton och spela bas samtidigt, känns ju som en omöjlighet. För mig har det räckt att träna på att sjunga med i hennes texter, i timmar. Hennes album Esperanza från 2008 är en blandning av både sköna men utmanande jazzharmoniker med inslag av bossa och blandar både Engelska och portugisiska låtar.

Bästa spår: Precious

Pin It on Pinterest

Share This