Fem album med LCMDF

av | sep 22, 2018 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Nights Out – Metronomy (2008)

Känner att Nights Out har haft en stark inverkan på hur vår stil formats då vi skriver melodier. Hela skivan är jättebra, men vi fastnade speciellt för de instrumentala spåren. Det finns en viss wonky, slow attack -vibe i synthsounden som inspirerade oss under samma tid som vi skrev vårt första album Love & Nature. Det känns som att även Diplo och dudsen på Mad Decent fick inspiration av liknande sounds ungefär samtidigt.

Bästa spår: Radio Ladio

Blue Album – Weezer (1994)

Vi hade inte tänkt så mycket på låttexter förrän vi lyssnade på Blue Album av Weezer. Rivers Cuomos röst, bakgrundsstämmorna och de självironiska historierna lade grunden till både vårt punkiga låtskrivande och våra emotionella, personliga låttexter. Det kändes som en viktig geeky/emo-samhörighet man behövde då alla ens klasskompisar lyssnade på Sean Paul.

Bästa spår: Undone – the sweater song

Deep Cuts – The Knife (2003)

The Knife var bandet som fick oss att upptäcka elektronisk musik. Tidigare hade vi lyssnat främst på mainstream-pop, singer-songwriters och moderna rockklassiker. Då vi först hörde frasen: I’m in love with your brother, insåg vi att här är något helt nytt, och något väldigt tufft. The Knife var även ett väldigt visuellt och arty band. Det inspirerade oss i början av vår egen musikkarriär.

Bästa spår: Heartbeats

Backstreet’s back – Backstreet Boys (1997) 

Baslinjen från Everybody ändrade våra liv i de tidiga tonåren. Vi tyckte det var extremt bad ass. Vi ägde en behind the scenes på VHS av musikvideon till Everybody (Backstreets Back) som vi kollade på hundratals gånger. Det var jättetufft med monstertemat, något vi kan skriva under ännu idag. Balladerna på skivan var ok, men vi gillade mest de dansbara låtarna. Underskriver kanske inte längre alla låttexter, men den var på repeat ett helt år hemma hos oss, och vi lyssnar på den ännu ibland (i smyg.)

Bästa spår: Everybody (Backstreet’s back)

Cansei de ser sexy – CSS (2006)

Då jag första gången hörde CSS låt Music is my hot hot sex visste jag att jag ville grunda ett band. CSS var troligen den främsta inspirationen för oss då vi började skriva med synthar. Det att CSS även var ett väldigt visuellt band var väsentligt – det fanns en sorts hipster coolness över bandet, som vi inte hade upplevt tidigare.

Bästa spår : Music is my hot hot sex

Fotograf: Silja Minkkinen

Pin It on Pinterest

Share This