Fem album med Klara & Jag

av | jul 25, 2020 | Artiklar, Fem album med, Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Veronica Maggio – Satan i gatan (2011)

Det här albumet la bokstavligt talat grunden för vår vänskap. Vi hade samma väg hem från en valborgsfest 2011 och lyssnade med varsin hörlur igenom hela skivan som precis hade släppts. Efteråt var vi så inspirerade att vi bestämde vi oss för att ses redan dagen efter och skriva något ihop – och där föddes vårt gemensamma musikprojekt. Även om vi inte vill plagiera Veronica på något sätt får vi nog erkänna att vi, precis som många inom vår genre, är djupt präglade av hennes musik.

Bästa spår: Snälla bli min var den låt som gick rakt in i våra 16-åriga hjärtan.

The Beatles – Let it be… Naked (2003)

Klara: Det här är det första albumet jag blivit riktigt hooked på och grundligt lyssnat igenom om och om igen. Jag var 8 år låg på mitt överkast och spelade Snake en hel dag samtidigt som den rullade på repeat och jag minns hur jag blev som hög på musiken. Den har den perfekta mixen av melankoli och rock och har hängt med mig sen dess.

Bästa spår: Across the universe är enligt mig en av de bästa låtarna som nånsin gjorts.

Stevie Wonder – Songs in the key of life (1976)

Johanna: Jag ser det nästan som ett före och efter när det kommer till mitt Stevie-lyssnande. Plötsligt öppnades en värld där musik fick vara oförutsägbar, rolig och livsbejakande. Min uppväxt präglades mycket av melankolisk jazz och vispop, vilket jag fortfarande tycker om, men den här skivan öppnade nya dörrar för mig. Mycket av de bastanta och lite komiska basgångar vi har i vissa låtar är direkt inspirerade av Stevie Wonder.

Bästa spår: I Wish var nog den låten jag såg hans storhet genom först.

ABBA – Gold (1992)

Det är kanske inte helt ok att välja ett greatest hits-album här, men det var just detta som vi båda fick i fysisk form när vi var väldigt små. ABBA som begrepp är så mycket mer än bara fantastisk musik, det är en estetik och flera tidsepoker som möts. Vi återkommer ofta till dem som referens när vi pratar estetik eller vill hitta fram till något speciellt sound i studion. Ibland så mycket att vårat skivbolags respons på vissa låtar har varit ”bra låt, men lite för mycket ABBA…”. Hehe.

Bästa spår: Egentligen är alla ABBAs låtar genialiska men Dancing Queen är någonting alldeles extra. Den går liksom inte att tjata ut, är 100% tidlös och har någonting sorgligt över sig samtidigt som den glittrar.

Ted Gärdestad – Ted (1973)

Ofta när vi är i studion och ska hitta melodier vet vi att vi hittat fram när någon av oss säger ”det där är Ted!!!”. Hans melodispråk är något helt eget, det är modigt och kul.

Bästa spår: Come give me love är legendarisk.

Pin It on Pinterest

Share This