Fem album med King Nun

av | Dec 8, 2018 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Songs in the Key of Z – The Curious Universe Of Outsider Music (2013)

Theo Polyzoides: – Songs in the key of Z är en samling av Irwin Chusid. Ett gäng låtar som Irwin refererar som ”outsidermusik” och beskrivs som ett konstant flöde av ljudkonst. Det här är låtar av artister med en naiv typ av ignorans mot allmänna musikaliska konventioner. Det här är inte musik som vi känner till idag, det är en ren känsla. De försöker aldrig vara något för allmänheten. Det är som ett riktigt djurhistoriskt berättande och som människa behöver jag ha det i mitt liv. Ett bra exempel på outsidermusik och min personliga introduktion till det hela är låten philosophy of the world av The Shaggs.

Blank Generation – Richard Hell and the Voidoids (1977)

Theo Polyzoides: – Det här albumet har en viss vårdslöshet som stal våra hjärtan tidigt i vår historia som band. Jag försöker fortfarande att hitta de ord som skulle beskriva världen som är öppen för oss idag. Allt från omslaget till hur orden påverkat hur vi klädde oss och handlade i åratal. Våra punkelement kommer från Richard Hell. Titelspåret sammanfattar det här albumet på ett briljant sätt, det är poetiskt, dansant, sångvänligt och det härstammar från en specifik stil från det ljuva 70-talet i New York som Dick Hell själv var en del av.

Discipline – King Crimson (1981)

James Upton: – Det här albumet tycks vara gränsen för vad fyra musiker ska uppnå. Kombinationen av vinkelgitarrer och bisarra syntar bildar breda ljudbilder som på något sätt fortfarande bildar koncisa låtar som låter som ett band. Den har inga förbehåll för sin ambition. Detta förklaras bäst på Frame by Frame, vilket också var den första låten jag hörde på det här albumet. Den visar alla funktioner som gör bandet unikt – det känns rastlöst, komplext, mystiskt, och det låtar alltid som att de skjuter så långt de kan. Hela albumet låter som inget annat band.

Then Play On – Fleetwood Mac (1969)

Nathan Gane: – Musiken och tanken bakom det här albumet är otroligt, speciellt med deras smarta användning av rytm och rymd som gör alla spåren så uttrycksfulla. The Green Manalishi är en av de bästa låtarna jag någonsin hört och jag beundrar hur Peter Green kan profilera en sådan bild av svaghet och sårbarhet med sin musikaliska avsikt. Jag introducerades till Fleetwood Mac av min farbror som barn och sedan dess har de varit ett av mina favoritband. Även ett av de mest inflytelserika banden för mig personligen också.

Tension – Die Antwoord (2012)

Caius S-Y: – Elektronisk musik med punk och en tribal energin somskapar ett kraftfullt sound. Fatty boom boom är det bästa exempelt på det.

Pin It on Pinterest

Share This