Fem album med Kieli

av | sep 19, 2020 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Sigur Rós – Takk (2005)

Låt mig säga såhär: när folk frågade mig om vad jag ville bli när jag blir stor så brukade jag svara ”musik”, eller ”isländsk”. Anledningen stavas Sigur Rós. Jag kommer aldrig glömma när jag satt där i yngre tonåren med en kompis under en filt på en Dalhalla-bänk, och de första tonerna av Glósóli ekade i bergen och resonerade i en. Sigur Rós skänker mig ett lugn och samtidigt en sådan eufori; ger mig perspektiv, inspiration. Deras musik förenar allting: natur och kultur, det personnära och filmiska, allt. Episkt.

Bästa spår: Glósóli

Radiohead – Kid A (2000)

Att välja favoritalbum är svårt överlag, särskilt med band som har följt en genom livet. Åh, Radiohead. Thom Yorkes ofta minimalistiska och rytmiska pianospel och de elektroniska inslagen som tar dig till en annan plats. Albumet Kid A är en sådan speciell upplevelse, särskilt låten Kid A. Radiohead lyckas skapa den där nästan utomjordiska ljudbilden, som ändå känns så välbekant. En verklig dröm att återkomma till.

Bästa spår: Kid A

Kate Bush – Hounds of love (1985)

Det är verkligen svårt att välja en favoritlåt på albumet Hounds of love. Jag återupptäcker det varje gång jag lyssnar. Running up that hill var den första låten jag lyssnade på av Kate Bush, så jag väljer den (och för att den är så otroligt gripande och vacker). Kate Bush inspirerar mig på många olika sätt: hennes melodier och arrangemang, men kanske framförallt hur hon använder sig av sin röst. Hon har en stark berättarröst och använder också rösten som ett instrument, och detta på ett så sårbart, teatraliskt och modigt sätt.

Bästa spår: Running up that hill

Alt-J – An awesome wave (2012)

Jag minns när jag lyssnade på det här albumet första gången. Jag var ute och sprang och jag tänkte att det nästan inte kan vara sant. Så, så bra. I en Spotify-tid där det är lätt att skrolla till nästa låt (ja, jag är medskyldig) så fick detta album mig att inse hur detta är en nästintill kriminell handling. När jag lyssnar på musik lyssnar jag även på texten och Alt-J skriver låttexter på ett väldigt fritt och spännande sätt. Det är roligt att grotta ner sig i deras texter, det kan bland annat lära en om en specifik händelse i historien, såsom i låten Taro, och det är jag tacksam för och inspireras mycket av.

Bästa spår: Taro

Eila Pöllänen – Hierun tulet 

Med risk för ”svägerskapolitik” skulle det kännas oärligt att inte inkludera Eila Pöllänen, min mamma, på den här listan. Mamma introducerade mig för musik före mina ögon öppnades för världen. Sedan jag var liten har hon agerat förebild och uppmuntrat mig att bygga mitt eget tempel, skapa mina egna regler, och utforska mina minoritetsrötter. Hennes musik känns nära, nyskapande och unik. Tack vare henne har jag lärt mig det utdöende språket karelska livvi och om traditioner som gråtsång, som jag väver in allt mer i mitt skapande.

Bästa spår: Hieruloin tulet

Pin It on Pinterest

Share This