Fem album med kemo brane

av | aug 9, 2020 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Burial – Untrue (2007)

Om jag var tvungen att välja en skiva som influerat mitt musikskapande mest skulle det vara den här. Burials mörka och melankoliska beats öppnade en ny värld för mig när jag hörde det första gången. Rytmiken, samplingen och röstklippen han mixade ihop det med skapande något helt nytt. Känslan av mystik och sorgsenhet ligger som ett mörkt moln över hela skivan. Riktiga kvällspromenad anthems.

Bästa spår: Archangel

Radiohead – OK computer (1997)

Radiohead var ett av mina favoritband när jag växte upp och just det här albumet var en av mina favoriter. Nyligen lyssnade jag igenom den och insåg hur mycket av deras sound och känsla som sipprat in i min musik. Thom Yorkes sång, arrangemangen och gitarrsolona som kan vara väldigt kaotiska är något jag tagit mer inspiration av än vad jag trodde.

Bästa spår: Climbing Up the Walls

Danny Brown – Atrocity Exhibition (2016)

Det här är mitt favorit rap-album och det fick mig in på att göra beats efter att ha hållit på väldigt mycket med house och techno. Jag älskar mörk musik men det här albumet hade inte samma ledsamhet i sig som jag var van vid. Det låter som en dystopisk drogpsykos som håller på att spåra ur.

Bästa låt: Really Doe

Oh Brother – Here Art Thou Bluegras (2000)

Även fast amerikansk folkmusik inte är särskilt nära besläktat med det jag gör. Så var känslan och budskapet bakom många låtar på den här skivan en stor inspiration till mitt senaste släpp bible studies pt. 1. Musiken är dessutom väldigt bra spelad och producerad.

Bästa spår: I Am Weary (Let Me Rest) – The Cox Family

D’Angelo – Voodoo (2000)

En legendarisk platta med grymma beats och självklart perfekt sång av D’angelo. Hänget i trummorna med basen, stämmorna och den avskalade känslan är oslagbar. Det här albumet fick mig verkligen att tänka annorlunda kring arrangemang och att ”less” verkligen kan vara ”more”.

Bästa låt: The Line

Fotograf:
Simon Tofft

Pin It on Pinterest

Share This