Fem album med June Vide

av | aug 17, 2019 | Artiklar, Fem album med, Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

22 million – Bon iver (2016)

Otrolig skiva. Vocoders och trummor, stämmor och skevheter. Albumet får sitt sound genom en lekfullhet och experimenterande som vi inspireras av. Känslan är viktigare än musikaliska regler och genretillhörighet, det är gött!!! Justin Vernon är proffs på att blanda sånt som är mer safe med det som skaver lite eller inte låter helt rätt. Rent textmässigt är det genialiskt. Poetiskt och dolt på samma gång som det är rakt och äkta.

Bästa spår: 8 circle

Skisser – Alice Boman (2013)

Vi strugglade en del i början med att vi inte lyckades göra en glad/peppig låt, men vi insåg att vi måste göra det som kommer naturligt, vilket är motsatsen. Därför är det så skönt att Alice Boman och den här EP:n finns, en lykta som lyser upp vägen in i melankolin. Skisser är ledsen och sorgsen rakt igenom. Det är ju så himla vackert också; finstämt med mycket fokus på sången och mysiga texter som med små medel förmedlar så mycket. Produktionen är precis som melodierna avskalade och man tillåts höra omgivningens skevheter, barn som skriker, ljuden från pianots pedaler och annat rumsligt brus. Skapar en underbar intimitet. Alice Boman var också typ den första artisten vi upptäckte att vi båda gillade mycket när vi blev kompisar. Kul!

Bästa spår: Waiting

Twin Peaks Soundtrack – Angelo Badalamenti (1990)

Finns det något bättre, kanske inte. Detta soundtrack har nog inspirerat och varit en återkommande referens mer än något annat i vårt samarbete! Det finns något i det enkla, dunkla och atmosfäriska som vi dras till. Och att musiken i sig skapar så mycket bilder. Drömmigt, svävande och filmiskt. Mhmm.

Bästa spår: Falling med Julee Cruise

Give you the ghost – Polica (2012)

Lead-sångaren Channy Leaneagh är cool som fan och hennes röst är amazing. Sättet de använder sig av dubbar och olika effekter i sången är magiskt. Vi gillar starkt kontrasten som skapas av den mjuka sången mot den ibland hårda och smutsiga instrumentalen.
Det är experimentellt och lättillgängligt på samma gång och genren är inte självklar, vilket är kul för det är roligt att bli överraskad och känna att oj här kan vad som helst hända. Coolt. Älskar att lyssna på Polica när man är arg, vet ej varför.

Bästa spår: Amongster

20/20 – Molly Nilsson (2018)

Hela det här albumet är en jävla fest. Enkla raka melodier och starka texter. Vi kan ju inte få nog av stora synthar, så vi tackar Molly för det. Fint också hur låtarna kan vara så party och väldigt melankoliska på samma gång. Vi såg henne faktiskt live tillsammans på Fasching dagen innan vår release för “No Need / Blue” i Maj vilket var mycket mäktigt och inspirerande. Mycket pepp!

Bästa spår: I’m your fan

Pin It on Pinterest

Share This