Fem album med Julia Logan

av | sep 12, 2020 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Neil Young – On the Beach (1974)

Jag älskar alla hans album, men det här är en favorit just för att den är definitionen av mellow, man vill bara lunka med. Jämfört med andra album som Harvest, så är On the Beach väldigt rå och avskalad rent produktionsmässigt, med melankoliska texter. En dröm vore att lyssna på det här albumet med Neil just på den här stranden. När jag köpte vinylen från en gammal hippie som ägde en skivbutik i södra kalifornien så ville han nästan inte sälja den. Så bra är den!

Bästa Spår: Motion Pictures

Nina Simone – To Love Somebody (1969)

Min mamma spelade alltid Nina Simone skivor när jag var liten. Hon har verkligen varit med hela livet, och jag dras alltid tillbaka till hennes röst som kan gå från skarp och hård till väldigt ömtålig och sorgsen. Hon sjunger av smärta och lidande men landar också i en känsla av hoppfullt vemod. Det här är ett covers album, men jag tycker hon lyckas så bra med att ta från en mängd olika musikaliska genrer och gör låtarna helt till sina egna idéer och identiteter.

Bästa Spår: Suzanne

Joni Mitchell – Blue (1971)

Behöver jag ens förklara att det här är mitt favoritalbum? Varje ord och ton som hon sjunger är så hjärtskärande och ärligt att det gör ont! Jag började experimentera med öppna stämningar efter jag lyssnade på det här albumet, så Blue har definitivt betytt mycket för min musik.

Bästa Spår: All I want

Amanaz – Africa (1975)

Jag och min producent lyssnade väldigt mycket på vissa låtar från Africa under inspelningen av mitt album. Amanaz är ett band från Zambia, men man kan höra att dom inspirerats mycket av psykedelisk rock. Produktionen är väldigt skramlig och lo-fi, men jag älskar det! Speciellt fuzz-soundet på gitarrerna.

Bästa spår: Khala my Friend

The War on Drugs – Lost in the Dream (2014)

När jag upptäckte Adam Granduciels musik så var det nästan det enda jag lyssnade på i flera månader. Jag älskade hur han kombinerade klassisk amerikansk rock med skimrande synthar och ambienta gitarrer. Ljudvärlden på det här albumet omger en totalt, men ju mer man lyssnar på det, ju mer hör man instrumentens och texternas intrikata detaljer.

Bästa spår: In Reverse

Fotograf:
Daniel Bengtsson

Pin It on Pinterest

Share This