Fem album med Johan Airijoki

av | jul 7, 2018 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Kärlek, funk & solidaritet – Rikard ”Skizz” Bizzi (2013)

Väldigt musikalisk hip hop med ärliga och självutlämnande texter. Rikard rappar om att ha ADHD, att kämpa mot missbruk och att åka pendeltåg med en glad gammal tant. Vardagsnära texter från en vuxen rappare som inte verkar vara rädd för att visa sig sårbar och det är rätt ovanligt i genren.

Bästa spår: Kärlek, funk & solidaritet

Live at Music Hall – Phosphorescent (2015)

Otroligt fin närvaro i musiken. Det är mörkt och vemodigt men med en kärv humor. Han sjunger så trasigt och vackert att det gör ont i hjärtat på bästa sätt. Skivan innehåller hela nitton spår men det är bara att köra igång den och svepas med

Bästa spår: Nothing was stolen

Tid’n Lid – Glesbygd’n (2009)

Reggae, folkmusik och soul från Arvidsjaur. Äkta paret Arvid och Alexandra Axelsson Elis sjunger på bredaste Arvidsjaurdialekten så vackert att änglarna gråter. Sättet Glesbygd’n blandar det lokala med det globala har varit väldigt inspirerande för mig som musiker och låtskrivare. Att se dom live är som att hejja på hemmalaget. Det är klart att det ska finnas roots reggae på Arvidsjaur-bondska det känns som en självklarhet när du hör denna skiva.

Bästa spår: Heller dö

Harvest Moon – Neil Young (1992)

Jag träffade en man från Vittangi som bara lyssnade på Neil Young (”Man har inte så mycket tid att lyssna på musik och då vill man ju lyssna på det bästa”). Riktigt så långt vill jag inte själv gå när det gäller Neil Young men det är en helt otrolig låtskrivare. Han skriver tidlösa låtar som kommer leva hur länge som helst oavsett hur trender svänger. Texterna är enkla och lättbegripliga men innehåller samtidigt ett stort djup. Det känns som att han rapporterar från planeten jorden. Gubben är någon slags Shamanfigur med en gitarr och ett munspel.

Bästa spår: Natural Beauty

The Impossible Kid – Aesop Rock (2016)

Det här är som att kolla på Sci Fi film, det finns ett sense of wonder i den här musiken. Om Bob Dylan hade fötts på 80-talet tror jag att han hade verkat i den här genren. Det är väldigt mycket smarts i texterna, det går inte riktigt att begripa allt som pågår. Men det är hela tiden lekfullt och roligt som hip hop ska vara. Han skriver om sin katt, han skriver om att köpa glass och att mata en hjort med ett äpple. Jag vet inte riktigt vart Aesop Rock riktar sina antenner och paraboler när han skapar den här musiken men jag hade gärna hittat fram till samma frekvens.

Bästa spår: Shrunk

Fotograf: Anthony Tian

Pin It on Pinterest

Share This