Fem album med Jade Bird

av | Aug 19, 2017 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Jagged Little Pill – Alanis Morrisette (1995)

Ikoniskt. Varje gång som jag känner att jag saknar perspektiv av någon karaktär när jag skriver om mig själv så lyssnar jag på den här klassikern. Det är den ultimata kvinnliga hämndsamlingen och jag kunde inte ha sagt någonting bättre själv – och det är därför jag älskar det.

”You took a long hard look at my ass and then played golf for a while”
(If you do one thing today – read the lyrics to that song!)

 A Different Ship – Here We Go Magic  (2012)

På den senaste tiden har jag verkligen fastnat för det här bandet och jag måste säga att jag tycker det här albumet är felfritt. Det är visserligen rätt stillsamt, men det finns så mycket intressanta pusselbitar som håller en underhållen. Jag älskar hur melodiskt de rör sig till platser som jag inte kunnat förvänta mig, några konstiga ackord i slutet av raderna och det är bara väldigt inspierande att höra små nyanser som tillsammans bygger ett helt ljudlandskap.

”Isn’t it something?
The realizing
Silver dots marking
Endless horizon”

Kid A – Radiohead (2000)

Kid A är en uppenbar häftklammer i allas samlingarn, men det här albumet var ingången till Radiohead för mig. Min chef och jag körde tillbaka från New York och jag tror att det var första gången jag hade varit där och resan var så intensiv. Solen var på nedgång och det var en timmes bilresa till flygplatsen och det här albumet skapade så mycket känslor i mitt huvud. Nu använder jag albumet för att sova på flygplan nu, men det är en av de bästa, komplexa och genomtänkta musikaliska utflykter som jag har hört. Thom Yorkes sångtext är bara geni.

”Red wine and sleeping pills
Help me get back to your arms
Cheap sex and sad films
Help me get back where i belong”

Reckless – The Steel drivers (2010)

Här kommer en rolig en! Det här är Chris Stapleton’s gamla bluegrass band – men bli inte rädda nu. För det är fantastiskt. Adele gjorde en cover på av dem på sitt Deluxe 21 album. Jag kan inte sätta på det här albumet utan att le av harmoni, ni kan tacka mig senare! Stapletons utbud på denna skiva är bara fenomenal, en perfekt gateway till bluegrass och outlaw country.

 ”And the blues came walkin’ like a man”

Heartbreaker – Ryan Adams (2010)

Jag älskar hur det albumet är inspelat. Han har lyckats fånga en sådan levande känsla på den här skivan, jag menar Gillian Welch  och Emmylou Harris? Det är de features du vill ha. Jag beundrar det personliga soundet på  Adams skivor. Det känns som om du är i rummet med honom. Hans låtskrivning är också mycket likartad, den har en sådan konversationston. Jag tror att alla låtar på skivan inte kunde ha skrivits av någon annan, det är så viktigt i en värld där så många andra människor skriver andras sånger.

”steal my records and screw all my friends they’re all full of s**, with a smile on your face and then do it again, I wish you would” 

Pin It on Pinterest

Share This