Fem album med Iris Bergcrantz

av | feb 7, 2020 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Abbey Road – The Beatles (1969)

Abbey Road med The Beatles är ett självklart album för mig, som jag lyssnat otroligt mycket på under min uppväxt. Den innehåller först och främst några av mina favoritlåtar någonsin, så som Something och Because. Sen är medleyt på B-sidan helt genialt! Det är också ett av mina favoritband!

Bästa spår: Golden Slumbers

Hounds of Love – Kate Bush (1985)

Hounds of Love med Kate Bush är ett album som inspirerat otroligt mycket! För det första älskar jag hur orädd, kreativ, och lekfull hon är, och just Hounds of Love har några av mina absoluta låtfavoriter! Jag är ganska säker på att Kate Bush är inspirerad av folkmusik precis som jag är, och jag älskar hur hon blandar sina influenser. Favoritspår på skivan är Jig of Life (som för övrigt blivit min sånguppvärmningslåt när jag ska sjunga snabba fraser)

Bästa spår: Jig of Life

Ravel/Debussy String Quartets – Quatuor Ysaye (1991)

Något som inspirerat mig otroligt mycket, och inte minst när det gäller att skriva för stråkkvartett har varit Ravel och Debussys stråkkvartetter. Det finns ett album som heter Ravel – Debussy String Quartets med kvartetten Quatuor Ysaye med kompositörernas båda stråkkvartetter. Mina favoriter är andra satsen av Ravel och 4:e satsen av Debussy. Så mäktigt att jag börjar böla!

Bästa spår: 7 Andantino doucement expressif (3:e satsen av Debussy)

Speak No Evil – Wayne Shorter (1964)

Speak No Evil av Wayne Shorter är ett annat album som måste med på listan! Det är så fet vibe genom hela albumet och fantastiskt spel av musikerna! Kompositionerna på plattan är också verkligen i min smak! Måste nog välja öppningslåten Witch Hunt som favorit. Solot av Wayne har jag sjungit med i sen jag var liten, och det är ett genialt solo!

Bästa spår: Witch Hunt

Homogenic – Björk (1997)

Homogenic av Björk är också ett måste till listan! Hon är nog den coolaste artisten någonsin och en av mina hjältar! Älskar viben på albumet, som också innehåller några av mina absoluta favoritlåtar någonsin! Hur hon blandar vackra stråkar med ödesmättade beats är genialt! Dessutom är hennes oförställda röst en urkraft! Favoritlåt på albumet måste bli Jóga. Älskar stråköppningen!

Bästa spår: Jóga

Fotograf:
Nadja Hallström

Pin It on Pinterest

Share This