Fem album med Ian Late

av | mar 24, 2018 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Bringing It All Back Home – Bob Dylan (1965)

När jag var i 20 års åldern såg jag Scorseses Bob Dylan dokumentär No Direcetion Home på TV. Jag blev totalt facinerad av historien om den unga Bob Dylan och hans livsomvävlande låtar. Jag kunde inte släppa taget om Mr. Tambourine Man från plattan Bringing It All Back Home. Det var så enkla låtar, men ändå så kraftfulla. Fylld av poetisk lyrik med en kristallklar och skarp syn på samhället som det var då.

Bästa spår: Mr. Tambourine Man

The White Album – The Beatles (1968)

Jag led av en Beatles-mani när jag var 19 år. Till en början lyssnade jag mycket på deras tidiga skivor, men med åren gick jag mer och mer över till deras senare arbete. Det jag tycker om med The White Album är att det är så mångsidigt. Den kombinerar engeriska rock’n’roll låtar med de ett mer sofistikerat sound och folkmusik. Blackbird är en av de vackraste låtarna som någonsin skrivits och den är så kul att spela på gitarr.

Bästa spår: Blackbird

Parachutes – Coldplay (2000)

Don’t Panic var den första låten av Coldplay som jag hörde. Det var under en köring i en väns bil när det var vinter och mörkt ute. Det söta melankoliet i Chris Martins röst och gitarrerna fångade mig direkt och det påverkade mig faktiskt mer än vad jag var medveten om. Hela albumet är bara så vackert och så självkonsistent.

Bästa spår: Don’t Panic

Continuum – John Mayer (2006)

Den här skivan är ett perfekt popalbum fyllt av bluesiga och jazziga influenser. Continuum är verkligen en förstaklassig studioproduktion med briljant låtskriveri och fantastiska musiker. Jag antar att med sådana begåvade musiker behöver du bara trycka på rekordknappen. Jag älskar de mångsidiga och vackra ljuden som John Mayer skapar med sina gitarrer. Han har så mycket ton i fingrarna!

Bästa spår: Belief

Let’s Dance – David Bowie (1983)

Jag gillar det här albumets energi. Det får mig att vilja dansa med sitt coola 80-tals sound och fängslande gitarrer. China Girl är min favoritlåt på plattan, men jag kom i kontakt i Bowies musik på grund av hjältar. Han har en fantastisk närvaro och hans röst är enastående. En av de mest inspirerande artisterna genom tiderna.

Bästa spår: China Girl

Pin It on Pinterest

Share This