Fem album med Hildur

av | jun 23, 2018 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

The Miseducation of Lauryn Hill – Lauryn Hill (1998)

Jag fullkomligt älskar det här albumet. Jag tycker att låtarna är tidlösa och hon är en sådan fantastisk sångerska. Jag köpte det här albumet när jag var femton år efter att ha älskat Fugees musik och jag blev besatt av hennes sångstil och jag lärde mig varje trill hon utförde på den här skivan. Jag tror att det här är albumet är det som jag har lyssnat mest på i mitt liv och det blir aldrig tråkigt.

Bästa spår: Ex Factor, To Zion

Homogenic – Björk (2004)

Jag kommer ihåg att mina föräldrar köpte den här skivan när jag var nio år och jag var så fascinerad över omslaget. Låten Jóga berörde något i mig när jag hörde den första gången och det är fortfarande en av mina favoritlåtar än idag. Jag kommer ihåg att jag blev som bortblåst när jag lyssnade på den. Att en sång kunde få mig att känna så många känslor som den här gjorde. Jag gjorde även en väldigt känslomässig dans till den som jag har inspelad på film nu.

Bästa spår: Jóga, All is Full of Love

Dummy – Portishead (1994)

Det här albumet har en rolig historia bakom sig. Min syster hade väldigt bra musiksmak när vi var små och när jag var barn brukade jag smyga in på hennes rum när hon inte vara hemma och lyssna på hennes skivor. Jag måste ha varit sex år gammal när jag började lyssna på det ”blåa” albumet och jag lyssnade på det igen och igen. Men jag visste ingenting om vem som hade gjort den. Jag älskade verkligen denna röst av Beth Gibbons. Nästan tio år senare återupptäckte jag det här albumet och jag hade en skrämmande och nostalgisk upplevelse för att jag aldrig visste vilket album det var förens jag slumpmässigt hörde en sång från den. Beth har verkligen påverkat min sångstil efter det och jag tycker hon är en mästare av känslomässig sång.

Bästa spår: Roads, It’s a Fire

Overgrown – James Blake (2013)

När vi ändå talar om emotionella sångare. James Blake är så intensiv i den aspekten. Jag älskar också hans oförutsägbara och ofta okomplicerade melodier. Jag älskar att sjunga med honom och jag blir väldigt inspirerad av mycket han gör. Jag tycker också att det här albumet har en så stark början. Jag blev kär fyrtio sekunder in.

Bästa spår: Overgrown, I Am Sold

My Beautiful Dark Twisted Fantasy – Kanye West (2010)

Jag älskar produktionen på det här albumet. Det visade mig att en verkligen inte behöver fastna i ett visst sound eller musikstil. Liknande med Beyonce’s Lemonade. Jag tycker att det finns så många genrer i ett album. Samarbetena på det här albumet är också så coola och det påminner mig om att en inte behöver vara ensam bara för att du är en soloartist. Det har också många låtar för olika stämningar. Ett riktigt tight och inflytelserikt album.

Pin It on Pinterest

Share This