Fem album med Henrik Appel

av | okt 24, 2020 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Brian Eno – Taking Tiger Mountain (1974)

Detta är en skiva som inspirerar mig. Älskar hur det är så olika låtar på den men ändå känns det som att allt hänger ihop. När jag lyssnar på den blir jag väldigt inspirerad till hur jag vill arrangera min musik. Den är fylld med olika experimentella pålägg och körer, så här finns det inga regler för vad som får vara med och inte.

Favoritspår: The True Wheel

Shitkid – Fish (2017)

Älskar den här skivan. Den är lekfull, sorglig och kaxig och den är helt magisk att lyssna på i hörlurar! Det finns så mycket små detaljer i ljudlandskapet, som små samplingar från djungeln och en massa ekon. Och samtidigt finns där mycket luft. Jag tycker verkligen om när tystnad är en del av musiken, när få instrument får ta upp mycket plats. Det är också en sån skiva som växer för varje lyssning.

Favoritspår: Tropics

Viva L’American Death Ray Music – Miles of Smiles, Towns of Frowns (2010)

Detta är ett så underskattat band. Förstår inte hur denna skiva inte kan vara större. Eller så kanske det bara är jag som har skev uppfattning om vad som är bra. Men för mig är detta ett mästerverk. Denna skiva är experimentell, spännande och sexig. Jag blir alltid inspirerad och peppad på att skapa när jag lyssnar på den.

Favoritspår: A Funny Story

Mama Sonic – Mama Sonic (2019)

Detta är en av mina senaste favoritskivor! Har varit beroende av flera låtar på skivan, kanske för att jag hör referenserna till en massa 60-talsband som jag älskar, till exempel Velvet Underground, Love och The Kinks men samtidigt gör de något eget. Denna skiva har känsla. Den har fantastiska arrangemang med blås och låtar som går in i olika sinnesstämningar och tempon. Lyssna bara på Esplanade Song så förstår ni vad jag menar.

Favoritspår: Esplanade Song

Nico – Chelsea Girl (1976)

Detta är en skiva som jag har varit besatt av, särskilt när jag var tonåring. Jag återkommer alltid till den. Kommer ihåg att jag brukade lyssna på These Days varje morgon innan jag gick till skolan som sextonåring. Det är en av få låtar som har gett mig den där ultimata kicken av känslor och sorg som bara musik kan få en att känna. Jag tror att det var den skivan som fick mig att börja söka efter ny musik som en kan få känslofyllda kickar av. Allt är så bra, ljudet, gitarrspelet, hennes röst och texterna. Känslan.

Favoritspår: These Days

Fotograf:
Peter Hellman

Pin It on Pinterest

Share This