Fem album med Eldoradio

av | maj 19, 2018 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

deafheaven – Sunbather (2013)

Anton Thorstensson: – Den här plattan var en sån där platta som slog an hos mig direkt, älskar det råa skriket, trummorna och den karakteristiska gitarrväggen. Den är så jävla passande att rensa huvudet till. Jag kan själv styra över vart jag vill ta känslorna, på något sätt bestämma vart jag vill landa. Oftast landar det i längtan om något annat. Är impad av hur dom bygger på gamla beprövade black metalmanér med svävande delaygitarrer som gör att det känns mer passande till Youtube-klipp på Islands natur i 4K.

Bästa spår: Dream House

Let England Shake – PJ Harvey (2011)

Adam Johansson: – En temaskiva som i huvudsak är menad som kritik mot Englands krigande genom historien, (och lyssnar man på texterna så är dom bitvis nattsvarta). Det är dock inte texterna som främst inspirerar mig utan skivans sound. Ett drömskt reverbat gitarrsound och melodier som nästan låter som folkvisor får en att vilja sätta sig i en bil och köra genom dom brittiska hedlandskapen i ösregn. Geniala produktionsdetaljer som den malplacerade fanfaren i början på The Glorious Land och en sångerska som helt kompromisslöst leder en igenom den mörka historien med ett nästan lättsamt tonfall gör detta till ett av 2010-talets absolut starkaste album.

Bästa spår: On Battleship Hill, The Glorious Land

Everyday robots – Damon Albarn (2014)

Tomas berglund: – Ett album som för mig känns som något som skrivits och producerats med stor intimitet och driv från Albarns sida. Hans sätt att komponera de olika delarna i låtarna gör att det känns som att de skapats i total frihet om hur Albarn själv vill att det ska låta. Att han i sitt huvud hört hur slutresultatet ska bli redan i en tidig del i produktionen. Trots att soundet inte är något som direkt påminner om det vi gör med Eldoradio är känslan i låtarna på Everyday robots något som i perioder inspirerat mig till att göra musik på ett sätt där jag inte behöver förhålla mig till något annat än vad som känns rätt för stunden.

Love What Survives – Mount Kimbie (2017)

Thomas Keens: – Min mest lyssnade skiva 2017. Genialiskt enkla melodier, atmosfäriska sounds med bra gästartister och en touch av punkig energi. Den här skivan gör så att jag vill köpa en massa dyra prylar som jag inte förstår mig på och aldrig lämna hemmet. Älskar det!

Bästa spår: Svårt att välja, ändrar mig hels tiden. Men idag får det bli: Marilyn.

Bossanova – Pixies (1990)

August Johansson: – Att välja ut en favoritplatta genom alla tider och alla kategorier känns övermäktigt. Därför kör jag istället på inspirationsspåret. En skiva som verkligen har fått mig att vilja fortsätta spela i band, mata på timme efter timme i replokalen och som har gett mig nya kreativa synsätt är Pixies Bossanova. Känns nästan lite klichéartat, typ varenda jävel som någonsin spelat i rockband nämner Pixies som inspirationskälla. Men sen är det ju också svårt att bortse från deras totala frihet i låtsskrivandet, den perfekta balansen mellan det skeva och vackra, energin, idiotin, briljansen. Understundom dum, understundom hjärtskärande. Skratt och lip, som livet självt. Jävla mästerverk.

Bästa spår: Havalina

Pin It on Pinterest

Share This