Fem album med Bromander

av | okt 12, 2019 | Artiklar, Fem album med, Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Transformer – Lou Reed (1972)

När storebrorsan introducerade Lou Reed och Transformer för mig i mina tidiga tonår öppnades en helt ny värld av rock and roll och popkultur upp för mig. Mystiken och mytologin kring skivan blev stoff för oss nördar att ivrigt diskutera och dissikera genom cigarettrök på håltimmarna i gymnasiet. Lou är för mig fortfarande den ultimata symbolen för dödscool.

Bästa spår: Hangin’ ’Round

Tigermilk – Belle and Sebastian (1996)

Det första albumet som faktiskt betydde något för mig på ett väldigt djupt plan. Ledsamt och hoppfullt, allt på samma gång, en kombination som fortfarande genomsyrar all musik som kommer ur mig. Magiskt glittrande gitarrpop.

Bästa spår: I don’t love anyone

Boxer – The National (2007)

Ilska, ömhet, längtan och krossade drömmar. Allt enastående vackert ihopvävt på denna gåshudsresa som Boxer är. En ömsint och kraftfull skiva som var soundtracket till mitt liv under många av mina formativa år.

Bästa spår: Apartment Story

Ett kolikbarns bekännelser – Håkan Hellström (2005)

Håkan visade för mig, som för många andra, att man kan skriva pop/rock på svenska med oförställd äkthet. Han tog den stora mytomspunna världspopscenen till lilla Sverige och fick oss att drömma precis som Bowie, Dylan, Stones och Beatles fick alla andra att drömma. Jag älskar den här skivan speciellt för sin instrumentala lekfullhet, men lika mycket för Håkans vilja att berätta de stora berättelserna. Filmerna från hans liv. Jag står i stor tacksamhetskuld till honom.

Bästa spår: Brännö Serenad

Is This It – The Strokes (2001)

En väldigt visuell platta i sitt musikaliska språk. Varje låt gör allting till ett montage i en film. Fylld av coolhet, existentiellt krisande, humor och en sund gnutta självdistans, Is This It visade för mig hur rocklåtar också samtidigt kan vara supercatchiga poplåtar. Otrolig produktion, otrolig skiva.

Bästa spår: Hard to Explain

Pin It on Pinterest

Share This