Fem album med Avantgardet

av | Jul 8, 2017 | Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Velvet Underground – The Velvet Underground & Nico (1967)

Det är en sliten sägning måhända men frågan är om den inte måste dras en gång till eftersom vi alltid strävar efter absolut sanningsenlighet och ärlighet i allt vi gör. Det där om att Velvet Undergrounds första skiva inte sålde speciellt många ex men att alla som köpte den startade ett band. Det går nämligen inte en dag varesig i studion, replokalen eller innan gig utan att någon av oss refererar till exempelvis ”Velvet-hamrande” på pianot eller något annat som för tankarna till den där eländigt underbara bananskivan.

Velvet Underground – White Light/White Heat (1968)

Det är väl framförallt vår första skiva som påminner en hel del om sättet som Velvets två första skivor spelades in och framförallt mixades på. Även om första Velvet-skivan håller en jämnare nivå är nog frågan om inte den andra är mer vansinnig och vacker just i hur den spelats in och mixats. Det finns saker på den där skivan som inte hörs någon annanstans och det är sällan något negativt, åtminstone inte vad gäller ansatser inom skapande. I tillägg ska även nämnas att Lou Reed förmodligen är den som var först att trampa upp den stig av textförfattande som hörs över våra initalt skitiga och bitvis även taffliga produktioner. ”En blandning mellan Velvet Underground och Nationalteatern” skrevs det en gång om oss efter en spelning och av allt fantastiskt fint som någonsin skrivits om oss och som vi är så ödmjukt tacksamma inför är nog det en av de meningar som etsat sig fast tydligast. Ni förstår säkert varför efter den här artikeln.

Nationalteatern – Barn av vår tid (1978)

Jag (Rasmus) brukar säga att Patrik inte är världens bästa gitarrist rent objektivt. Han är inte skolad konventionellt och har aldrig intresserat sig för spanska skalor. Vad han däremot har intresserat sig för är Nationalteatern på ett sätt som gör att hans gitarrspel verkligen är världens bästa för Avantgardet. De första två ackorden i Barn av vår tid och gitarrljudet låter förmedlar i ljudbilden exakt det texten beskriver och det är på exakt det sättet vi jobbar väldigt mycket. Även om det är Rasmus som skriver alla texterna så finns det ofta en självklart beskrivande och harmonierande tanke och idé bakom ackorden som jag (Patrik) skriver.

Babyshambles – Down in Albion (2005)

Vi kallas ibland för Nybros Libertines och även om vi såklart finner stor tillfredställelse över det och inte direkt får kväljningar när vi ser tidiga liveklipp från deras tidiga spelningar i Norra London så är det ändå verkligen ett annat Pete Doherty-projekt som vi båda har tajtare fastklistrat mot hjärtat. Babyshambles första skiva och framförallt produktionen – eller snarare bristen på densamma – har format oss otroligt mycket. Låt gå för att vi är lite mer strukturerade, röker 100% mindre crack och förmodligen jobbar väldigt mycket mer harmoniskt än vad som var fallet på den där, med hål, tapetserade ekan som Mick Jones försökte styra i Wales för drygt tio år sedan, men om någon hittar jämförelser i slutversionernas ljudbilder är ingen gladare än vi.

The Beatles – With the Beatles (1963)

Det finns något naivistiskt och oemotståndligt livsbejakande med popmelodierna som blev stora just i början av 60-talet. Även om vi försöker simma i både bredare och djupare inspirationskällor så är det ändå väldigt mycket från den där epoken vi båda härrör gällande framförallt känslan i refrängers melodier. Men å andra sidan, vem gör inte det? Vi skulle väl egentligen kunna välja vilken skiva som helst med Beatles men jag minns att Patrik lånade just en hembränd version av With the Beatles av mig (Rasmus) när han gick i början av gymnasiet och jag i slutet av mellanstadiet, så varför inte lyfta fram den?

Pin It on Pinterest

Share This