Fem album med Areskog & Bergqvist

av | okt 14, 2018 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Silk & Soul – Nina Simone (1967)

Trummorna i introt till första låten It be’s that way sometimes säger allt om den här skivan – det brutala svänget och Nina Simones råa, vackra och villkorslösa sätt att sjunga om kärleken, världen och allt annat som går åt pipan. Skivan är spretig som en gammal piassavakvast, men samtidigt hård som en slipad diamant. Hon gör också en av de finaste versionerna av låten I wish I knew how it round feel to be free, som pastor Solomon Burke ett år senare också gjorde en lysande cover på.

Bästa spår: It be’s that way sometimes

Den lilla bäcken – Allans bästa – Allan Edwall (2002)

Ingen – förutom möjligen Kjell Höglund – har på svenska skrivit lika svidande, vackra och hårda texter på svenska. I låten Du och jag lyckas han på tre minuter och 45 sekunder lyckas han med sin fantastiska röst skriva en roman om ett helt livsöde: ”Innanför vår tvåa mister livet färgen, medan solen lyser bortom Hallonbergen”. Och i Den lilla bäcken sjunger han mjukt som ett skadskjutet rådjur om allt som med åldern gått förlorat: ”Med andras oro köper jag min frid, och nedåt slår jag när jag uppåt slickar”. Att Allan Edwall inte räknas som en av våra största låtskrivare är ett mysterium.

Bästa spår: Den lilla bäcken

To bring you my love – PJ Harvey (1995)

Den här skivan sitter inristad som en tatuering på det ställe i hjärnan där bara det allra finaste och viktigaste får plats. Den slog ner som en bomb när den kom och har med åren inte tappat sin kraft. Från det dämpade raseriet i inledande To bring you my love till den gåshudsdesperata avslutningslåten The Dancer. Vad hon har betytt för musikanter på 1990-talet går inte att överskatta – och hennes live-spelningar är fortfarande något av det bästa som går att se.

Bästa spår: The Dancer

Are you Experienced – Jimi Hendrix (1967)

Alltid värt att nämna en klassiker även om det kan vara uttjatat. Vi pratade om flera gamla musikminnen när vi startade bandet och ville börja exprimentera med att spela in just trummor och bas. Gitarren talar ju liksom för sig själv. Detta album sken in som en sol i medvetandet redan i 10 års åldern och skapade en framtida vilja till att kunna lira lika ledigt, löst och stort som denna övernaturliga trio. Även om det kanske är omöjligt att uppnå ett sådant sväng så är det alltid värt att sträva efter även i popmusik.

Bästa spår: Third Stone From The Sun

Horses – Patti Smith (1975)

En given föregångare till punken med en magiskt bred palett. Denna älskling är alltid storslaget viljestark, vacker, melankolisk , poetisk- men euforiskt svängtokig på samma gång. Vem hade inte velat vara en del av detta mästerverk och få lira med denna fantastiska kvinna.

Bästa spår: Land

Pin It on Pinterest

Share This