Fem album med Archi & Pelago

av | okt 27, 2018 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Jazz – Queen (1978)

Magnus: – Kören som öppnar refrängen i Fat bottom girls ger mig fortfarande gåshud och det spelar ingen roll att jag hört låten sjuttioåttatusen gånger redan. Energin, glöden, euforin, allt finns där. Det är få andra band/artister som satt så stor prägel på mig som Queen. Jag började lyssna till Don’t stop me now som tioåring och har inga planer på att sluta nu.

Bästa spår: fat bottom girls/ don’t stop me now

Melody AM – Röyksopp (2001)

Magnus: – Röyksopps första album upptäckte vi på grund av en ball video till Eple som snurrade tisdagskvällar på Voxpop. Soundet kändes coolare än allt annat just då. Häftiga beats i kombination med knastriga samplingar var nytt för oss. CD inhandlades snabbt och gick på repeat i baksätet på familjesemestrar i norska fjällen!

Bästa spår: So Easy

Bad – Michael Jackson (1987)

Joakim: – När jag var liten hade jag Bad på kassette. Liksom många andra kids i början av 90talet var jag som besatt av Michael. Vi spelade och spolade tills bandet var helt utnött… Åren gick och det var först på gymnasiet jag återupptäckte plattan. Otroliga proddar och låtar genomsyrar MJs alla verk och i synnerhet Bad! Jag har dessvärre fortfarande inte lärt mig texterna ordentligt, utan kör på med alternativa textrader i klassisk lekis-engelska från början av 90-talet…

Bästa spår: Just Good Friends

Blue – Joni Mitchell (1971)

Oskar: – Den här skivan fick jag på gymnasiet och den är fortfarande ofta ett soundtrack hemma hos mig. En av få skivor som inte innehåller en enda låt som är överflödig eller känns som utfyllnad utan fantastiska låtar rakt igenom. Och A case of you är en av de bästa låtar som skrivits. Rekommenderar även starkt Prince version av just den.

Bästa spår: A case of you

The Visitors – Abba (1981)

Gustaf: – ABBA:s sista skiva The Visitors från 1981 är för mig den i albumform mest fulländade föreningen av Benny Anderssons unika (och fantastiska) melodi- och harmonispråk i kombination med ABBA:s underbart drömmiga sound. Otrolig skiva! Smågodis utöver The Visitors finnes till exempel i den knäppa melodin kombinerat med gräsliga dansbandsreferenser (som ändå blir så bra!) i Head Over Heels eller i världens studsigaste basspel på One Of Us.

Bästa spår: The Visitors

Pin It on Pinterest

Share This