Fem album med AlpackAttack

av | jul 14, 2019 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

In Between – Jazzanova (2002)

Det här albumet var min inkörsport till nu-jazzen och har följt med genom åren som en ständig källa till inspiration. Det må vara lite spretigt med sina många gästsångare men med jazzanovas avslappnade house-jazz som nav så känns utflykterna i närliggande genrer mest spännande. Bäst på albumet är fortfarande introspåret L.O.V.E and you and I med sitt hyper-schizofrena beat, som en kommentar på resten av plattan.

Bästa spår: L.O.V.E and you and I

Kind of Green – Prylf (2010)

En pre-Idol Linnea Henrikson sjunger elektrofusion-versioner av jazzstandards så en trillar av stolen! Den här skivan och dess tidiga demos var som en personlig skatt, en förlaga för min egen musikaliska vison. Jazzen antingen krackelerar vackert eller exploderar i extas albumet igenom och högst smäller Somewhere over the rainbow där sång och vibrafonsolot mynnar ut i den den bästa återgivning av en regnbågsfärd jag någonsin hört.

Bästa spår: Somewhere over the rainbow

Taming the dragon – Mehliana (2014)

Med ett basriff som är punchigt som få och ett trumspel som närmast kan likna ljudet av popcorn som poppas så är en Just call me Nige en riktigt trippig men svänging bit, på en lite annorlunda jazzplatta. Bred Meldau och Mark guiliana visar vart skåpet ska stå!

Bästa spår: Just call me nige

Starfire – Jaga jazzist (2015)

Det norska niomanna bandet Jaga Jazzist skapar episk nästan cinemastisk musik. Titelspåret på plattan, Starfire är en psykadelsik resa i sig själv, 6 och en halv minut av lyriska melodier, tung traktor-bas och skrikande synthpunchar!

Bästa spår: Starfire

Made in japan – Deep purple (1972)

Detta live album med Deep Purple från 1972 är hela 47 år gammalt i år! Men det är verkligen ett tidlöst album, ett så legendariskt rockband i deras bästa form! Bästa spåret på plattan är balladen Child in Time, så höga toppar och djupa dalar är svårt att hitta i modern rock! Har vart Oskars favorit album sen barnsben.

Bästa spår: Child in Time

Fotograf: Emma Engström

Pin It on Pinterest

Share This