Fem album med Albert Af Ekenstam

av | sep 7, 2018 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Grace – Jeff Buckley (1994)

På den tiden man bara köpte cd, var ca 13-14 år. Lyssnade på denna skiva konstant. Startade även mitt första band tillsammans med Jacob Johansson (Det Stora Monstret) under denna period. Hittade mig själv i musiken och vänner runt omkring. Vi repade 4 gånger i veckan och drömde om att spela på hultsfred och roskilde. Vissa av dom jag spelade med då är fortfarande min bästa vänner även om vi inte spelar ihop.

Bästa spår: So Real

MTV unplugged in New York – Nirvana (1994)

Varje dag efter skolan satte jag på MTV. Nirvana och Grunge-eran var en stark identitet både klädmässigt och musikmässigt. Gick runt i flanellsjkorta och trasiga jeans i tonåren. Började skriva musik när jag var 14 år men då var det mer åt hardcore hållet och tyngre musik. Den musik jag gör idag är lugnare men har vissa element som är tyngre och man kan höra, framförallt live att jag kommer från bakgrunden.

Bästa spår: The Man Who Sold The World

Let England shake – PJ Harvey (2011)

Lyssnat mycket på PJ Harvey senaste 10 åren. Hon har ett mörker som jag gillar utan att bli clycheartat. När jag skriver musik så går man igenom många olika vägskäl i en låt där man hela tiden måste ducka för dom första orden och melodier som kommer till en, just för komma till kärnan i låten. En lång process som tar tid. Sällan jag skriver en låt på en dag eller liknande utan måste plocka upp den då och då, sen när jag går in i studion kan jag forma den till det jag vill.

Bästa spår: The Glorious Land

Wrecking Ball – Emy Lou Harris (1995)

Mycket nostalgi, min pappa spelade den ofta när han lagade mat då jag var yngre och precis hade börjat spela gitarr. Satt ofta med honom och spelade gitarr på helgerna, han lärde mig mina första ackord och det blev ett sätt att umgås och skapa en relation vilket det är än idag fast i andra sammanhang.

Bästa spår: Where Will I Be

Party – Aldous Harding (2017)

Lyssnat på mycket senaste året. Hennes låtar är enkla men direkta och har väldigt starka melodier. Försöker eftersträva det själv när jag skriver musik. Det är lätt att hamna i ett läge när man jobbar med en produktion där det blir moment 22. Försöker alltid ta bort så mycket jag kan av onödiga tillägg annars är det lätt att tappa bort låten när man väl går in i studion och så blir det platt och ointressant.

Bästa spår: Horizon

Pin It on Pinterest

Share This