Fem album med Adam Evald

av | jan 18, 2020 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Forever Changes – Love (1967)

Love är absolut inte mitt favoritband. Men skivan Forever Changes är helt klart en utav mina favoritplattor genom tiderna. Det är en konstant källa till inspiration. Låtarna är gudomliga. De är så udda och aviga, ibland med väldigt falsksång, sjukt sladdriga och otajta gitarrinsatser och jättekonstigt mixade melodier.

Bästa spår: Andmoreagain

Volta – Björk (2007)

Jag tror att alla Björks skivor finns representerade på någons topplista. För mig har det blivit Volta som spunnit flest varv i skivspelaren. Den är så otroligt lekfull och briljant. Det går inte att tröttna på mästerligt låtskrivande. Jag älskar att låtarna sammanflätas av dunkla och dramatiska bleckblåsarrangemang.

Bästa spår: Vertebrae by vertebrae

The Soft Parade – The Doors (1969)

Vad kan jag säga om mitt favoritband? Vad kan jag säga om mitt favoritbands bästa platta? För mig representerar The Soft Parade en konstutopi – ett sätt att skriva låtar och göra album som jag alltid strävar efter, och som jag kanske önskar att alla kompositörer skulle sträva efter. Musikindustrin hade blivit sååååå mycket mer intressant och coolare om den kommersiella normen för ett album var The Soft Parade.

Bästa spår: Touch me

The Kick Inside – Kate Bush (1978)

Denna skiva är ett mästerverk. Det är svårt att greppa att det är ett debutalbum. Inte nog med att låtarna är otroligt välskrivna och att Kate briljerat sångtekniskt, även produktionen är helt sanslös (och sanslöst erotisk för audiofiler).

Bästa spår: The man with the child in his eyes 

Amnesiac – Radiohead (2001)

Amnesiac är för mig en konstant källa till inspiration. Det finns absolut ingen platta i världen som är den lik. Låtarna spretar åt alla möjliga håll och kanter vilket gör att alla låtarna vid något tillfälle blir ens favoritlåt. Och sen börjar det om igen. Life in a glasshouse var min favorit sommaren 2001 och är min favorit för 25:e gången vintern 2020.

Bästa spår: Life in a glasshouse

Pin It on Pinterest

Share This