Fem album med A.M.E.

av | okt 19, 2019 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Outside (The Nathan Adler Diaries: A Hyper Cycle) – David Bowie (1995)

Jag hade precis börjat lyssna mycket på Bowie, när han släppte Outside. Ett konceptalbum med enligt mig, enormt fet produktion och där allt skiljer sig från vad han gjorde albumet före. Såg honom på turnén i Scandinavium året efter och blev totalt uppfylld av scenshowens estetik, hans generositet och den fantastiska basisten Gail Ann Dorsey. Jag återvänder alltid till Bowie om jag blir konstnärligt ängslig och blir påmind om de oändliga möjligheter hans konstnärsskap symboliserar för mig.

Bästa spår: The Hearts Filthy Lesson och Strangers When We Meet

Little Girl Blue – Nina Simone (1958)

Jag lyssnade sönder detta och flera andra av hennes album i sena tonåren, hon var jazz för mig då, som inte direkt hade kommit i kontakt med det hemifrån. Sen blev hon så mycket mer. Förutom en magisk röst som menar varje ord, så älskar jag hennes sätt att spela piano, så fritt, nästan vårdslöst fast med sådan otroligt känslig skärpa. När fattade jag att hon var klassisk pianist, förstod jag utifrån min egen bakgrund som violinist, att jag känt igen mig i hennes tonspråk och att det såklart ramlar in också i mina låtar.

Bästa spår: He Needs Me

Body Talk – Robyn (2010)

Var inte riktigt närvarande när den kom, men fick ta del av låtarna ändå pga genomslagskraften och är väldigt tacksam för det nu! Först hörde jag dem på klubbar och dansgolv, sen började de leva kvar i mig genom melodier och arr och till sist hörde jag texterna på riktigt, och då blev dem självklara känslotillflykter och inspirationskällor. Fantastiskt när skitigheten och svärtan går sida vid sida med en slick produktion.

Bästa spår: Call your girlfriend

Thåström – Thåström (1989)

Thåströms första soloalbum är för mig extremt kontrastrikt, otroligt vackra låtar och mycket attityd. Det sköra och det hårda, allt spretade och trollband mig som ung och har fortsatt med det. Så starka melodier och texter som påverkat mig mycket, både berättade historier, iskall realism och uppriktigt ifrågasättande av allt. Rakt in i tonårshjärtat, rakt in nu.

Bästa spår: Karenina och En Perfekt värld

MTV Unplugged No.2.0 – Lauryn Hill (2002)

Fick ett blandband från en vän som innehöll en låt från detta album och den blev min väg till hennes musik och även till andra artister. Det är ganska monotont att lyssna på hela albumet, men hennes råa och ärliga uttryck fick mig att önska att jag varit där och hört konserten. Minns att jag skrev en låt inspirerad av hennes gitarrspel och hennes röst är en av mina absoluta favoriter. Och som skrivet, en inkörsport till massa annan musik.

Bästa spår: I Find it Hard to Say (Rebel)

Fotograf:
Fredrik Glahns

Pin It on Pinterest

Share This