Fem album med 500 mil

av | mar 15, 2020 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

The Runaways – The Runaways (1976)

Epokgörande debutalbum där den 16-åriga geniet Joan Jett låg bakom de bästa spåren. Inledande Cherry Bomb är fortfarande en av världens tyngsta rocklåtar och Blackmail är också en riktig klassiker. The Runaways var det första kommersiellt framgångsrika rockbandet med enbart tjejer. Även gitarrlegenden Lita Ford var ju med i gruppen och Cherie Curries sångstil, herregud, den är så sjukt farlig. Girlschool, L7, Bikini Kill, Sleater-Kinney – de hade aldrig låtit som de gjorde utan The Runaways. De är de tuffaste av de tuffa.

Bästa spår: Cherry Bomb

The Cure – Standing on a Beach (1986)

The Cure har varit en återkommande referens för oss när vi varit i studion. Kanske framförallt i vissa låtar på vårt album Åska. Det är ju nåt med det sorgsna i kombination med poppiga melodier, skeva gitarrer och nån slags framåtlutad energi. Vemod med driv. När The Cure var som störst hade vi båda färgat hår och väggarna klädda med Robert Smith och Anna Charlotta ställde en gång in en resa till Trollhättan – för att videon till Lovecats skulle visas på tv på kvällen, ha ha. Här valde vi ett samlingsalbum. För att det var så svårt att bestämma sig och för att vi älskar hits!

Bästa spår: Boy’s Don’t Cry

Power To The Motown People! Civil Rights Anthems And Political Soul 1968–1975 (2007)

Om man vill få koll på hur medborgarrättsrörelsens souligaste period låter så är detta den givna samlingen. Politiken genomsyrar alla spår. Martha Reeves & the Vandellas I Should Be Proud och Diana Ross & the Supremes I’m Livin’ In Shame är två av de anthems som inspirerat Anna Charlotta mest. Vardagligt arga texter som vill förändra världen till smäktande stråkar, det är ju något av det bästa som finns. Även om vi inte alls gör soul så har socialrealismen följt oss hela tiden, ända sedan vi skrev vår allra första låt, Alla andra dar.

Bästa spår: Diana Ross & the Supremes – I’m Livin’ In Shame

Säkert! – Säkert! (2007)

Ja, vad ska man säga? Helt revolutionerande skiva. Obegripligt att det gått 13 år sedan den kom. Skrammelgitarrerna, skildringarna, trösten, ilskan, samtiden … Vilken jävla lögn att tonåren är ens bästa tid, stalkerkänslan när man går ytterligare ett varv runt sitt ex port, avgrundsvrålet kring skuldbeläggandet av våldtagna tjejer. Och så den där förtvivlade kyssen som inte går att stoppa. Det var också uppiggande att höra låtar där meningarna har så många ord att de nästan tycks svämma över. Annika Norlin är en svensk pionjär och jätteviktig för 500 mil.

Bästa spår: Det kommer bara leda till nåt ont

Christine & The Queens – Chris (2018)

Hjärtskärande, vackert, dansant och drabbande. Stor inspiration för Christel just nu när det gäller produktion med mycket rytmer, slicka gitarriff och syntar. Det finns många 90-talsflirtar här, man liksom kastas tillbaka till hur Janet Jackson och Madonna brukade låta förr. Samtidigt finns det något hypermodernt i hennes sätt att skriva texter. Det handlar mycket om att ta vara på sig själv och stå emot stereotyper, vilket är så himla hoppfullt.

Bästa spår: 5 dollars

Fotograf:
Anders Bobert

Pin It on Pinterest

Share This