Exklusiv premiär och intervju med Guds Pengar

av | feb 18, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer, Ny musik, Premiär

Guds Pengar är ett av de senaste tillskotten till Rama Lama Records och i dag står vi för premiären av bandets andra singel Bussen som är hämtad från deras debutalbum som släpps i maj.

Hur känns det inför releasen av er andra singel Bussen och vill ni berätta lite om var låten kommer ifrån?
– Det känns fint! Det är alltid kul att få släppa iväg låtar. Bussen handlar om att flänga runt utan att komma någonvart. Det ständiga sökandet efter lycka som i grund å botten inte handlar om hur en har det utan hur en tar det.

Ni har sagt att det känns som om låten skrev sig själv på något sätt, hur ser processen vanligtvis ut för ert skapande?
– Ja den flöt på. Vi började jamma och kände gemensamt var låten var påväg någonstans. Då finns det inget enklare än att skriva en låt. Men det kan vara väldigt olika, ibland tar det skitlång tid innan en låt känns som att den hittat rätt. Oftast har vi utgått ifrån någon sorts jam, men ibland jobbar vi utifrån lite såhär halvfärdiga idéer som någon av oss snickrat ihop också.

Vart hittar ni er inspiration rent soundmässigt?
– Spontant tror jag soundet kommer mest från låten och hur den känns. En låt blir ett sound liksom. Det kan såklart vara väldigt olika men känns ofta givet om något är rätt till en låt. Så klart är all musik vi lyssnar på och gillar superviktig. Soundet är annars bara en effekt av vilka vi väljer att spela och jobba med tror jag. Det är folk vi tycker om liksom, och så får de tillföra sin grej. Likadant med Jocke som spelat in och varit en stor del i produktionen. Vi har kanske växlat ett par meningar för att stämma av så vi är på ungefär samma sida kring en låt men sen har han i mycket haft fria händer.

”Malmöscenen känns lite stampande.”

Ni har också hittat hem på Rama Lama Records, hur känns det?
– Det känns underbart att Guds Pengar blivit en del i Rama Lama Records familjen! Det är ett bolag med mycket hjärta och engagemang och vi är enormt glada att få jobba tillsammans. Fint att få plats under samma tak som så fina band som Melby och Kluster B också.

Guds Pengar har beskrivits som en av Malmöscenens bäst bevarade hemligheter, hur skulle ni beskriva Malmös musikscen för tillfället?
– Ja men bra fråga, vet egentligen inte hur mycket vi känner oss som en del av en scen. Det finns ju sjukt många som kämpar på och gör superfina saker här, men det är väl lite som att ingen egentligen har tid och råd att göra det fullt ut. Malmöscenen känns lite stampande, en trögflytande massa typ, fast så är det kanske med det samtida. Men det känns lite som att gemenskap saknas, och den behövs nog för en mer levande scen. Fast generellt känns intresset för musik ganska svalt och många verkar allra helst vilja lyssna typ lite ironiskt på låtar från när dom gick i mellanstadiet eller nått. Men det finns ju saker som är bra också. Finns än så länge ställen och folk som fixar spelningar. Det är fantastiskt. Men mycket runt kulturyttringar verkar lite osäkert idag och inte minst relationen till dem. Blir nog så när kultur inte värderas riktigt, eller lite så känns i vart fall.

Vad har ni för planer för resten av året?
– 15 maj blir det fest. Då släpper vi skiva. Det utlovas en helkväll någonstans i Malmö för alla som vill vara med och fira detta. Väl mött! I sommar hoppas vi kunna komma ut och ge några konserter. Sen vill vi fortsätta att poppa fram nya alster och kanske färdigställa ett par gamla. Kämpa på och jobba så mycket vi hinner och har råd liksom.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Fotografi:
Press

Pin It on Pinterest

Share This