Esther Vallee: “Jag har bara börjat – det är en lång resa som hela tiden pågår”

av | feb 25, 2018 | Intervjuer

Sedan den hyllade debutsingeln Hard Time har Esther Vallees karriär gått spiktrakt uppåt. Hon har lovordats av internationella musikmagasin som ett av Sveriges framtidshopp och nu gör hon sig redo för sin debut-EP. Popmani har pratat med Esther om hur hon har arbetat fram sin ljudbild och hur hon hanterar förväntningar och press från människor runt omkring.

Din nya singeln Hardcore släpptes i fredags tillsammans med en video, vad kan du berätta om låten?  

Ja, och det är galet spännande! Det är en mäktig poplåt som jag tror kommer tilltala en stor publik. Men tankarna rullar åt alla håll… Jag är nervös eftersom det är första releasen 2018 men jag är extremt stolt över låten, det gör mig lugn. Hardcore handlar om att skita i vad folk tycker och tänker. Att omge sig av en värld tillsammans med någon annan där allt annat kvittar. Det enda som existerar är den världen och man vill aldrig släppa taget om den.

Du släpper även din debut-EP under våren! Hur har arbetet sett ut?

Ja wow! Det ska bli superkul. Jag har jobbat under ett år med olika låtskrivare och producenter där jag känner att jag hittat fler sidor av mitt sound. Under processen har jag varit delaktig och väldigt nogrann med att få tycka och tänka till om produktionerna eftersom jag har varit med i hela skrivprocessen. Det är mer än viktigt för mig!

Har du arbetat på något annat sätt med den kommande EP:n till skillnad från tidigare singlar?

Största skillnaden har varit att jag jobbat med fler personer och inte bara ett och samma team. Jag har haft fantastiska sessions med några få extremt duktiga låtskrivare och producenter under 2017 som jag tillsammans har skapat den kommande EP:n med.

Jag läste att du inspireras av artister som Tove Lo, Sia och Seinabo Sey men att du tycker att det kan vara svårt att inte ta in för mycket av dem i ditt skapande. Hur gör du för att behålla ditt unika sound?

Det finns många talangfulla artister som jag inspireras av men de är några av dem. Det har varit väldigt svårt att inte jämföra mig för mycket. Jag har insett sedan en tid tillbaka att jag måste sluta lyssna på andras musik under vissa perioder. Det känns otroligt ego men under dessa veckor lyssnar jag bara på min egna demos och fokuserar på att hitta det bästa i min röst och mitt skrivande. Mina förebilder kommer alltid finnas i bakhuvudet som drivkraft av att jag också kan nå hela vägen, de är grymma förebilder och starka kvinnor i branschen.

Känns det som att du har hittat den musik som du vill göra?

Jag kan knappt beskriva mitt sound i ord. Men tack vare Jonas Quant som lagt flera år på att utveckla min musik med mig och haft samma vision om mig som artist, har jag hittat hem väldigt mycket snabbare än vad jag någonsin trott. För mig är den röda tråden väldigt viktig i min musik men jag har ju bara precis börjat – det är en lång resa som hela tiden pågår.

Du beskrivs som ett av Sveriges framtidshopp och ett av de viktigaste namnen 2018, vad betyder det egentligen för dig?

Det betyder otroligt mycket för mig! Det är ju helt overkligt när jag tänker på hur stort det är. Jag har drömt om att få höra de orden.

Det känns som att du har blivit enormt hypad sedan starten, på vilket sätt har du hanterat det?

Ja, det är helt galet egentligen och jag har knappt förstått att jag blivit så hypad men absolut.. Jag har nog fått väldigt mycket uppmärksamhet som upcoming artist i branschen. De senaste åren har jag jobbat extremt mycket med att ha is i magen, stärka mitt tålamod och att leva i nuet. Det känns som det har hjälpt mig väldigt mycket med att jobba försiktigt ett steg i taget. Även om jag har långsiktiga mål som jag varje dag strävar efter.

Du är signad till Woah Dad!, hur kommer det sig att du valde att släppa musik via dem?

– Det var en ren tillfällighet att det blev just Woah Dad! som skivbolag. Min producent, Jonas Quant, som har jobbat med mig sedan starten hade bra kontakt med grundarna för bolaget. De hörde vad vi hade skapat och trodde på projektet lika mycket som oss. Tillsammans så skapade vi oss ett litet team och bestämde oss för att släppa mina första låtar under Woah Dad!. Idag samarbetar vi även med Warner Music.

”Jag är ganska säker på att alla har mörka inre tankar som vi aldrig skulle vilja avslöja för någon annan”

Inför den videon till singeln Numbers åkte du till New York för att spela in musikvideo med Good Company med producenten Joakim Carlsson. Hur kom ni i kontakt med varandra?

Min gitarrist Anton, är barndomskompis med Joakim. Han kopplade ihop oss och efter det  började vi bolla ideér… Vi klickade väldigt snabbt och jag gick igång på hans spårade idéer. När jag kom till New York och vi sågs första gången innan videoinspelningen så kändes det som vi hade känt varann i evigheter.

Var kommer inspirationen till videon ifrån?

En kärlekshistoria som handlar om olycklig kärlek som ska speglas i en video, känns väldigt ounikt för mig. Lätt hänt att försvinna in i mängden. Jag tyckte det kändes sjukt intressant att skapa en tvist på den olyckliga hemliga kärlekshistorien där man måste kommunicera genom koder. Istället visa på olika typer av hemligheter i extrema annorlunda relationer. Jag är ganska säker på att alla har mörka inre tankar som vi aldrig skulle vilja avslöja för någon annan.

I vår kommer du att spela på olika festivaler samt spela utomlands i bland annat London! Vad tycker du om att spela live?

JA, det är så sjukt kul! Det kanske är det bästa som finns. Att spela live är anledningen till att jag vill göra detta resten av mitt liv.

Författare:
Emma Isberg, Redaktör

Fotografi:
Stella Asia Conconni, Press

Pin It on Pinterest

Share This