Året är 2013 och artister som Swedish House Mafia, Avicii och Tiesto spelar för utsålda arenor världen över. Folk verkar plötsligt ha blivit helt tokiga i blekfeta män som står bakom skivspelare, byter CD-skivor och vrider på rattar. Mången stockkonservativ gitarromantiker har missnöjt skakat på huvudet och undrat var världen är på väg. Och jag har i allra högsta grad varit en av dem. Åtminstone tills jag såg Erol Alkans spelning på Knarrholmen i lördags natt.

Alkan är knappast någon novis i skivvändar-världen. Förutom att ha startat och drivit den smått legendariska indie-electroklubben Trash i London, har han även blivit utsedd till årets DJ av Mixmag och remixat Franz Ferdinand, Hot Chip, Death From Above 1979, The Chemical Brothers och Daft Punk, för att bara nämna några. På tidigt 2000-tal var han en av mashup-boomens viktigaste pionjärer, och på senare år har han dessutom producerat indieband som Mystery Jets, The Long Blondes och Late Of The Pier.

Ett ganska imponerande CV, med andra ord.

Erol Alkan är alltså i högsta grad internationellt erkänd, men trots att ha har med sig Xavier De Rosnay från Justice på scen, är det till en början både ganska lojt och lamt framför stora scenen. Successivt strömmar mer publik till, och det tar inte mer än femton minuter innan Alkan och De Rosnay har folkhavet lindat kring sina lillfingrar.

Det är ett nästan rastlöst set, där ombytligheten hela tiden manar till stimulans. Mixarna och mashupsen avlöser varandra i ett oupphörligt flöde, utan att det någonsin känns som att minsta detalj lämnas åt slumpen. För att åstadkomma det som Alkan och de Rosnay gör på scen krävs både  enorm tajming och känsla – precis samma egenskaper som krävs för att dra av ett fett gitarrsolo, faktiskt.

Jag står där, ensam framför stora scen i skärgårdsnatten, och inser att jag mot förmodan faktiskt njuter av det här. Det kollektiva glädjerus som kan uppstå i ett euforiskt dansande folkhav är detsamma, oavsett om det framkallats av electro eller rock n’ roll.
Och det räcker för att övertyga mig.

Pin It on Pinterest

Share This