Erika Bernalt har precis givit ut sin debutroman Bluebird, en historia om stora ämnen som kärlek, sex, sorg, smärta och sökandet efter tillhörighet. Popmanis Emilie Wahlström har pratat med författaren om hennes förväntningar på boken och hur hon ställer läsaren i centrum. 

Foto: Malin Bernalt.

Foto: Malin Bernalt.

Erika Bernalt är blivande trädgårdsingenjör och nybliven författare bosatt i Malmö. Bluebird, som hennes debutroman heter, utspelar sig på en paradisisk ö, där människor och djur lever fritt i naturen. Men det finns även en dröm om Staden, där livet är mer inrutat och det finns höga skyskrapor och blinkande reklamskyltar.

– För mig känns Bluebird som en saga, en saga som innehåller många stora ämnen. Kärlek, sex, sorg, smärta och sökandet efter tillhörighet. Sagan presenteras i två fantasivärldar: Ön och Staden. Jag tror att Bluebird är en roman som ger plats för både skratt och gråt, säger Erika.

Att ge ut sin första bok känns inte som hon tänkt att det skulle. Hon berättar att hon föreställt sig att hon skulle ha fest och dansa hela natten. Istället är förväntningarna låga, även om hon tycker att Bluebird är en speciell och läsvärd roman.

– Jag blir glad om 100 böcker blir sålda! Om en enda person som inte känner mig faktiskt köper boken. Det vore häftigt. Det jobbigaste är väl det här med recensioner. Min fina Bluie, ingen får göra hen illa!

Skrivandet är något som Erika har ägnat sig åt sedan hon var liten och hon berättar att hon tidigt ville bli författare och att hon vågar mer när hon skriver, att hon blir modig. Men hon vill inte att det är hur hon tänkt när hon skrivit som ska stå i centrum, utan att läsaren själv ska få uppleva boken.

– Det är lite dubbelt för mig att prata om skrivandet och om mig själv. Jag vill ju inte att det ska vara mig det handlar om, utan om Bluebird. Jag vill att det ska handla om läsaren, att hen ska få gå in i Bluebirds värld utan några föreställningar om varför jag skrivit det jag skrivit eller om vad jag är för person.

Tidigare studerade Erika genusvetenskap, och har med sig fler ämnen därifrån som hon tycker är viktiga, ämnen som också finns med i Bluebird.

– Sex, sexualitet, normer, osynliga normer. Skam, makt, maskulinitet, femininitet… det är bara några av de ämnen som definitivt drar i mig. Jag vill dock inte prata om hur jag tänkt kring dessa ämnen gällande boken. Den som läser får själv avgöra!

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This