Into The Episode – När technon kom till stan

av | maj 22, 2017 | Artiklar, Krönikor, Läsvärt

Into the Episode bjöd upp till dans i Göteborg i fredags med en alldeles lysande lineup i form av Jessie Granqvist, Cari Lekebusch och Jeff Mills. Läs om techno, eufori och om en längtan efter mer!

När vi anlände till Brewhouse efter några timmar i kvällssolen insåg jag och mitt sällskap snopet att vi hade spenderat lite för lång tid på balkongen och helt missat Jessie Granqvists set. Men vi hann inte sörja länge, det var bara att lämna in sin jacka i garderoben och dansa som om det inte fanns någon morgondag i dansgolvsröken. Sällan har jag varit så svettig på klubb och jag var långtifrån ensam, det konstanta dansandet pågick tills stängning, vart jag än vände mig fanns dansande människor, helt uppslukade av det massiva ljudet som dånade ur de mäktiga ljudsystemen som byggts upp och stora leenden prydde deras läppar. Kvällen var helt enkelt något som många technofantaster i Göteborg sett fram emot, för hur ofta händer det att legender som Jeff Mills kommer till staden?

Uppe på scenen stod Cari Lekebusch som hängt med i technoscenen sedan länge och blivit något av en levande en legend inom den svenska technoscenen, därför var det inte heller förvånande att han höll alla i ett konstant järngrepp för att sedan lämna över till Jeff Mills till tonerna av jubel. Vad som sedan hände kan nästan enbart beskrivas som mäktigt. Rummet som varit fyllt med förväntan sedan kvällens start fick äntligen möta det allas öron längtat efter, det var en kollektiv känsla fylld av förundran och eufori som infann sig. När Jeff Mills klev på märkte jag hur personerna runtomkring mig nästan tycktes hålla andan för att sedan, sakta men säkert börja ta in upplevelsen. Det där nästintill mystiska skimret som existerar kring Jeff Mills skingrades inte bland dansgolvsröken i Göteborg, hans otroliga fingertoppskänsla förblir ett mysterium. Istället är det är bara att konstatera att Mills är en skicklig ljudkonstnär utan dess like och när The Bells ljöd ut över dansgolvet var lyckan total.

Det var inte bara musiken som fick mig att tänka, för själva eventet i sig är viktigt på fler plan än enbart det musikaliska.Technoscenen och kretsarna kring den kan te sig svåråtkomliga för de som inte har tillgång till de mer slutna eventen men när en erbjuder en fläckfri lineup i en lokal öppen för alla öppnas technoscenen upp. Kanske kan detta även bidra till att dementera några av de negativa fördomar som finns kring genren och de som verkar inom den. Att det finns en längtan efter events i samma genre och stil märktes tydligt då dansgolvet var fullt fram tills stängning och människorna såg nästintill lyriska ut. Närmare än såhär kan en knappt komma en idyllisk försommarkväll och Tzargänget hade lyckats transformera Brewhouse till ett alternativt technoparadis som toppades med ljusinstallationer som var svåra att slita ögonen ifrån. I kombination med de lysande bokningarna kändes dansgolvet milslångt ifrån de göteborska standardklubbarna. Det är bara att hoppas att liknande events motar bort helgslentrianen från staden inom en snar framtid.

Författare:
Amanda Båmstedt, Skribent.

Fotograf:
Janne Backhus

Pin It on Pinterest

Share This