Tony är en arbetslös enstöring som lever på statliga bidrag och har ett osunt intresse för videovåld. Med sitt tafatta sätt framstår han som sympatisk och harmlös, men de människor som närmar sig honom märker snart att han excentriska yttre döljer grava, sociala handikapp. För plötsligt händer det, odjuret i honom vaknar och han bli fullkomligt hänsynslös…

Vi kastas in i Tonys klaustrofobiska tillvaro i London, komplett med knarklangare, prostituerade och uteliggare. På de gatorna vandrar Tony runt och vill inget annat än få kontakt eller bara prata med någon, men det visar sig vara svårt när man, enligt normerna, framstår som udda. Han blir ofta utskrattad eller förödmjukad och inte ens samhällets undre värld kan förmå sig att behandla honom med lite respekt.

När ensamheten gör sig påmind är det tur att han har sällskap av en död vän som han delar säng med. Han pratar med liket, erbjuder honom frukost och behandlar honom som om han fortfarande var vid liv. Resten av hans offer hugger han i biter och slänger dem i Themsen.

Filmen är skriven och regisserad av Gerad Johnson som tidigare gjort kortfilmen ”Mug” och med Peter Ferdinando (som vi kan se som Black Knight i bioaktuella ”Snow White and the Huntsman” ) i huvudrollen är detta något av det bästa man kan hitta bland videohyllorna. Vi bjuds på otroligt vackra och visuellt tillfredsställande sceniska bilder, i sann skitig, engelsk förortsanda ackompanjerat av The The’s fantastiska ”The lust for unsung dreams”.

Ferdinando rollprestation övertygande och fantastik, men det är kanske inte så konstigt när han bott i karaktärens lägenhet och levt som Tony för att komma in i rollen. Han sätt att spela gör att åskådaren får ett otroligt stort medlidande för Tony. Det är svårt att förakta karaktären, trots att hans agerande är tveksamt i vissa situationer.  Det är mest synd om honom och skrämmande nog kan man förstå honom i vissa situationer.

”Tony – En Seriemördare i London” är en käftsmäll. Den är ful, skitig, realistisk och trovärdig i skådespelarnas agerande, bitvis humoristisk och den lämnar åskådaren med tusen frågor: Varför är han som han är? Är han en produkt av samhället han lever i?

Med ett originellt manus, en fantastisk huvudkaraktär och skitiga omgivningar är filmen en guldklimp som måste ses. Men den som förväntar sig att få allting förklarat får nog ta och se en annan film under fredagsmyset.

 

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This