Hall-hall-

Hallåhallå

Regi Maria Blom Manus Maria Blom  Medverkande Maria Sid, Johan Holmberg, Ann Petrén

Hallåhallå handlar om Disa som befinner sig mitt i ett kraschat äktenskap med ett jobb som håller på att ta kål på henne. Hon är ensamstående mamma, hennes kollegor vill att hon ska komma ut och träffa någon men sanningen är att Disa sällan träffar någon alls – förutom sina barn förstås. När barnens pappa en dag avslöjar en omvälvande nyhet försöker Disa ge upp hoppet på att de ska återförenas och börjar se sig om för vad livet har att erbjuda.

Av flera olika anledningar ser jag sällan på svensk film. Jag har blivit så besviken förut på platta karaktärer och trista handlingar och därefter har jag dessutom blivit fördomsfull men när jag hörde talas om Maria Bloms Hallåhallå kunde jag inte låta bli att gå och se den. Och vilken tur att jag gjorde det! Detta var nämligen en liten smällkaramell i den råa vinterluften som fick mig att dra på smilbanden både en och två gånger.

Storyn i sig känns inte särskilt unik med en separation och barn som hamnar lite i kläm. Det som gör den stark är dock att vända något negativt till något bra, som Disa ger sig på. Hon tar en sak i taget, kämpar och till slut har hon nått sitt mål och det är den härliga känslan även jag uppnår under filmens gång. För hur tacklar man egentligen när barnens pappa går vidare till en annan kvinna? Det här är bara ett sätt.

Det är inte bara huvudrollerna som får visa framfötterna i den här filmen utan även birollerna kommer fram, allra främst vill jag trycka på Disas kollegor på sjukhuset. Blom tar för övrigt väldigt kort upp problematiken kring svensk sjukvård, något jag finner väldigt intressant. Det pratas mycket om det men det är nog faktiskt en av få gånger jag ser det på film. Jag får inte heller glömma att nämna musiken som gjorde det där lilla extra och fick mig att fortsätta le när jag gick ut ur biografen.

Med tanke på mina fördomar om svensk film är det nog dags att tänka om. Jag kan definitivt tänka mig att se mer av den här sortens filmer och innehåller de dessutom Maria Blom, eller Maria Sid för den delen, gör det ju det hela bara än mer spännande. Som sagt, en smällkaramell.

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This