The Embassy: ”Fattigdom är människans enda goda karaktärsdrag”

av | Sep 4, 2017 | Intervjuer, Läsvärt

Vi har korresponderat med The Embassy för att ta reda på hur det går till när de festar, vad de egentligen höll på med mellan skivsläppen och pratade även om pengar, skapande och om att det finns mer musik kvar att släppa.

Det var ett tag sedan vi hörde från er senast förutom ett par spelningar här och där, vad har ni hållit er sysselsatta med sedan senaste släppet?
– F är engagerad i organisationen “djurens rätt” och T är engagerad i “nature first”-rörelsen. Vi är båda militanta.

Under en av sommarens festhöjdpunkter i form av Way Out West spelade ni på Yaki Da, hur ser det ut när The Embassy festar?
– T jagar vodka, F gömmer vodka.

Background Music For Action People tycks komma från ett lite mer houseosande håll, vad lyssnade ni på medan ni skapade EP:n?
– Samma som alltid, postpunk och acid.

I er presstext hintade ni om att det eventuellt kan tänkas dyka upp ännu mer material från er inom en snar framtid, var det svårt att välja ut vilka låtar ni skulle släppa på Background Music For Action People
– Låtarna gjordes till en konsert med Superstar & Star förra året. Vi återvände till en gammal ide från 2004 då vi släppte låtar live, alltså spelar dem en gång och sedan går vidare och gör nya till nästa spelning. Att det blev en EP den här gången är mest en slump, men processen gav mersmak så nu fortsätter vi att spela in låtar för skojs skull.

Hur länge behöver en vänta på mer musik ifall ert senaste EP-släpp födde en obotlig hunger efter mer?
– 2-10 månader.

Er estetik har alltid känts intressant och personlig och gör fortfarande det, hur går det till när ni tar fram det visuella materialet?
– Det är olika men omslaget till Action #1 är en tavla av Anders Johansson. Vi besökte hans studio och köpte den tavla vi tyckte passade bäst.

Jag läste en intervju som skrev om att den ekonomiska vinningen var av mindre betydelse för er, hur tror du att bortseendet från ekonomisk vinning har påverkat er musik?
– Vi har aldrig sagt nej till pengar men heller aldrig presterat bra när vi fått bra betalt. Håller nog fattigdom som människans enda goda karaktärsdrag. En människas nyttighet borde mätas i hennes direkta klimatpåverkan, så tiggare som bor i skogen är tex 1000 gånger nyttigare än konsumtionsdrivna innerstadsbor.

Nu kan en ändå säga att ni har arbetat med musik ett tag, har ni en annan relation till ert skapande och er musik idag än vad ni först hade när ni började göra musik som The Embassy?
– Egentligen samma som dag ett, vi har inga andra ambitioner med låtarna än att imponera på varandra. För att hitta ny musik undviker vi fake-world-algoritmer som Spotify till förmån för välskrivna, historiskt medvetna och kunskapsbaserade algoritmer som Discogs och YouTube.

Ni har ju inget bokningsbolag eller skivbolag i ryggen och det tycks vara ett aktivt val. Hur ser det ut när ni väljer platser att spela på?
– Någon kontaktar oss och vi svarar. Vi är ok med alla förfrågningar, har inga höga krav.

Vad händer till hösten?
– Spela in nya låtar.

Författare:
Amanda Båmstedt, skribent

Pin It on Pinterest

Share This