Elina Ryd: ”Jag vill fånga en känsla”

av | feb 24, 2019 | Framsida Startslider, Intervjuer

Elina Ryd är aktuell med sitt andra album Den luft. Vi har pratat med henne om hur personlig en vill vara i sina texter och hur det var att få fina recensioner på debutalbumet. 

Hur var det att gå in i studion för att påbörja album nummer två?
– Det var otroligt roligt! Första skivan skapade mersmak och det var väldigt skönt att ha den erfarenheten så pass färsk inför andra skivan. Vi var alla väldigt taggade.

Hur såg processen ut inför albumet? Hade du en klar bild av vad du ville att albumet skulle handla om?
– Jag hade flyt med skrivandet under en period, men hade inte alls bestämt innan i vilken riktning jag skulle gå eller vad låtarna skulle handla om. Allt föll sig väldigt naturligt och när jag väl började spela låtarna ihop med mitt band kändes det snabbt väldigt bra.

Dina texter känns som berättelser och verkar väldigt personlinga. Hur har du valt vad som ska vara med och hur personlig du vill vara?
– Ja, jag utgår från mina tankar och sånt jag upplever när jag gör låtar, så på det sättet är jag personlig men texterna är mer åt det poetiska hållet så därför inte så privata som jag ser det. Det viktiga för mig är att inte försöka sätta riktlinjer för hur en text ska bli. Jag tycker det blir som bäst när det som kommer bara får komma av sig självt och då blir jag oftast nöjd direkt. Ibland låtar jag texten få vila ett tag och när jag sen tar upp den igen vet jag om något behöver ändras, men det är ganska sällan jag känner att det behövs. Jag vill fånga en känsla och hoppas och tror att andra ska kunna relatera till det jag sjunger om.

Du har arbetat med samma personer som på första albumet, hur kommer det sig?
– Jag trivdes väldigt bra med alla jag jobbade med sist och kände att jag ville fortsätta på det spåret. Men det är jag som haft själva producentrollen på båda skivorna.

Älskar att instrumenten är inspelade live! Varför valde du att göra så?
– Vad kul att höra! Jag gillar det sättet att jobba på i studion, det öppnar för spontanitet och det blir också lite extra nerv när man spelar in på det viset tycker jag.

”Det viktiga för mig är att inte försöka sätta riktlinjer för hur en text ska bli.”

Du blandar engelska och svenska på albumet, hur kommer det sig?
– Precis! Alla låtar är på svenska förutom ett spår, Let this moment stay. Det är en låt vi gillar väldigt mycket som funnits med i väldigt många år, men som aldrig blivit inspelad. Så i arbetet med nya skivan dök idén upp om att det skulle va fint att avsluta alltihop med den. Även om den är på engelska så passade den bra in i helheten tyckte vi.

Du fick väldigt fina recensioner på förra albumet, hur tror du att detta albumet kommer att tas emot?
– Åh! Ja, jag hoppas att det kommer att tas emot med samma värme. Det hade känts underbart.

Finns det några speciella artister eller skeenden som du inspirerades av i ditt skapande?
– Jag inspireras av väldigt mycket olika saker. Det kan egentligen vara vad som helst, som en bra film, en konsert eller en plats som berört mig. Jag blir väldigt inspirerad av andra kreativa personer och när jag ser eller hör något som någon annan gjort brukar min egen skaparlust väckas. Det är smittsamt på något vis. Efter att jag varit och sett ”A star is born” på bio tex gick jag raka vägen hem och skrev en ny låt. Sen är ju de lite svårare bitarna i livet det som oftast tenderar att bli till musik.

Hur ser 2019 ut för dig?
– Det blir releasefest på HPKSM den 6 mars. Sen är det annat på gång också men inget spikat i nuläget. Håll utkik!

 

Författare:
Emma Isberg, Redaktör

Fotografi:
Maria Kask

Pin It on Pinterest

Share This