Efterklang: ”Kanske handlar det om att hitta oss själva”

av | okt 3, 2019 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Sju år efter att deras senaste album släpptes är Efterklang äntligen tillbaka med ny musik. Altid Sammen är deras första release på danska och frontmannen Casper Clausen berättar hur språket har gett skivan sin spirituella och intima karaktär.

Efter släppet av den förra skivan Piramida gjorde Efterklang vad de trodde skulle bli sin sista turné. Avslutningskonserten hölls i en stor konserthall i Danmark tillsammans med en symfoniorkester tillsammans med nästan alla som medverkat i bandet under åren. Trots det blev slutet bara en paus och nu är de tillbaka med albumet Altid Sammen.

– Anledningen till att vi tog en paus var att få stanna upp. Bara vara i nuet en liten stund, fundera på vad vi gjort och lämna det ett tag. När vi bestämde oss för att ta en paus hade vi släppt musik i tio år. Det var väldigt mycket musik och historia att se tillbaka på, säger Casper Clausen som sjunger i Efterklang.

Under åren fram till Altid Sammen gjorde de tre huvudmedlemmarna annat för att återfå kreativiteten och lusten att arbeta med Efterklang. Casper och de andra i kärntrion har skrivit med andra, testat på andra konstellationer och projekt.

– Vi tänkte att det skulle vara spännande att få glömma bort Efterklang ett tag och göra annat, säger Casper.

De började arbeta med den belgiska barockensemblen B.O.X. som ett koncept för att testa något annat. Tankarna gled sakta över till att göra ett album tillsammans med ensemblen och resultatet blev Altid Sammen. Den största skillnaden från tidigare album är att texten nu är på danska för första gången.

– Kanske handlar det om att hitta oss själva, eller mig själv i det här fallet. Du kommer aldrig hitta dig själv, men du kan alltid komma lite närmare svaret. Nu har jag inte bott i Danmark på tio år och pratar inte danska speciellt mycket. På det sättet är det ett mer djupt och intimt språk som finns i min kropp, mun och mitt sinne, berättar Casper.

”Språk är också ett slags ljud.”

Språkbytet blev en del av förnyelsen för att fortsätta utveckla kreativiteten i projektet och tända gnistan hos Casper Clausen igen.

– Det känns väldigt naturligt om jag ska vara ärlig. Det passar in i vårt Efterklang-universum och sättet vi leker med ljud på. Språk är också ett slags ljud, förklarar Casper.

Trots att han skrivit på engelska i många år har det aldrig riktigt känts som hemma. Hur orden böjs, stavningen och vad som är korrekt har alltid legat i bakhuvudet och skavt.

– Det är nästan som att en engelskalärare står bakom ryggen på mig. På danska kan jag vrida orden som jag vill. Min mamma pratade med mig om det första spåret på albumet. ”Titeln är felstavad. Det ska vara ett e i slutet.” Ja mamma jag vet! Det är poängen, säger han och skrattar högt.

Det övergripande temat på Altid Sammen är gemenskap och samhörighet. De beskriver själva albumet som spirituellt på ett icke religiöst sätt. Texterna handlar om sökandet efter mening och intimitet i relationer till varandra, naturen och hela världen.

– Det kanske har att göra med att vi alla egentligen är apor. Jag är 37 år nu och runt omkring mig har det börjat dyka upp barn. Jag har inga egna men många vänner skaffar barn. Då börjar du fundera på vad för sorts värld vi lever i, på ett filosofiskt sätt, berättar Casper.

Casper berättar om hur det var att växa upp i Danmark med en annan närhet till kyrkan än vad vi normalt har i Sverige. Han identifierar sig inte med kristendomen direkt utan istället är det närvaron i många olika religioner som tilltalar honom. Främst är det mötet mellan människor som skapar den känslan. Han tar deras konserter som ett exempel.

– På en konsert har du alla dessa människor som koncentrerar sig på samma sak samtidigt. Den upplevelsen är ungefär som att gå till kyrkan och göra någonting tillsammans. Jag tror verkligen på den sortens spirituella känsla av samhörighet, avslutar Casper.

 

Författare:
Erik Magnusson, Skribent

Fotografi:
Rasmus Weng Karlsen

Pin It on Pinterest

Share This