Edward Snowden. Foto: AP

Edward Snowden. Foto: AP

Den flerfaldigt Oscarsbelönade regissören Oliver Stone, känd för filmer som t.ex. Platoon (1986), Born on the Fourth of July (1989), JFK (1991) och The Doors (1991), regisserar just nu ett drama som fortfarande pågår i verkligheten. Han är känd för att skapa filmer kring kontroversiella ämnen, och nu gör han det igen – denna gång handlar det om visselblåsaren Edward Snowden.

Vi har sett honom på tv-nyheter, läst om honom i tidningarna och kanske till och med sett Laura Poitras prisbelönta dokumentär Citizenfour (2014), som vann årets Oscar för bästa dokumentär. Lagom till jul i år kommer alltså det biografiska thriller-dramat Snowden (2015), där det står klart att Joseph Gordon-Lewitt spelar huvudrollen som Edward Snowden. Gordon-Lewitt är känd från filmer som Inception (2010), Looper (2012) och för dem som minns honom som tonåring -från 90-talsserien 3rd Rock from the Sun.  

I den kommande filmen möter vi mannen som avslöjade sekretessbelagda fakta kring hur den amerikanska myndigheten NSA (National Security Agency) avlyssnar sina medborgare, och där han själv arbetade som konsult. De känsliga dokumenten Snowden valde att läcka bevisar den statliga massövervakningen av tele- och datatrafik runtom i världen och hur NSA spionerar på helt vanliga privatpersoner. Filmen tar alltså avstamp i Snowdens beslut att offentliggjöra sin information för dokumentärfilmaren Laura Poitras (Melissa Leo) och journalisten Glenn Greenwald (Zachary Quinto). Den skildrar hur Snowden (Gordon-Lewitt) går från sin roll som statsanställd i en av USAs största federala myndigheter, till att pekas ut som landsförrädare, vilket driver honom till landsflykt.

Snowden är berättelsen om den lilla människan som vågar utmana de stora makterna, vilket aldrig slutar att fascinera. Kanske det är just detta som gör den kommande filmen så intressant. Idag befinner sig Edward Snowden i Ryssland där han beviljades asyl med tre års förlängning förra året. Om han kommer att kunna återvända hem till USA står fortfarande oskrivet.

Pin It on Pinterest

Share This