warm bodies

Titel: Warm Bodies Premiär: 19 april 2013 Regissör: Jonathan Levine Medverkande: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, Analeigh Tipton, Rob Corddry
Bild: Summit Entertainment

50/50-regissören Jonathan Levine har gått från cancerhumor till zombiekomedi. I filmen Warm Bodies får det klassiska temat där människan ställs mot det okända ta plats och man ifrågasätter vad som egentligen definierar en människa.  

R (Nicholas Hoult) minns bara första bokstaven på sitt namn från det liv då han var mindre likblek och tafatt, inte behövde stamma fram orden eller hasa runt på en flygplats med dålig hållning som ockuperats av andra dönickar. Men bakom en kropp av motbjudande lemmar, som smaskar på hjärnor för att stilla hungern, döljer sig en hopplös romantiker som längtar efter tvåsamhet. Efter en attack av en styrka vars uppgift är att utrota zombies för att förhindra apokalypsen som närmar sig, faller han pladask för Julie – en Kristen Stewart-kopia spelad av Teresa Palmer (vars rollsättning med största sannolikhet inte var någon tillfällighet) som tillfångatas och får hans hjärta att smälta.

Räddning eller kidnappning? R gömmer Julie av ”säkerhetssjäl” för att förhindra henne från att bli uppslukad av sina avarta släktingar och uppvaktar henne genom att snurra vinylskivor från den finsmakade samlingen. Samtidigt håller han tummarna för att hon ska drabbas av något slags Stockholmssyndrom och störtförälska sig i honom, likt Skönheten gjorde i Odjuret, och inte vilja återvända till sin del av muren som skiljer de två världarna åt. Vill man dra analysen långt skulle detta kunna ses som en metafor för främlingsfientlighet.

Filmatiseringarna av Twilight-sagan har banat vägen för efterkommande fantasyprojekt med förskönade övernaturliga väsen. Warm Bodies följer samma följetong och är även den baserad på en litterär förlaga som skapar associationer till tidigare filmer av traditionella fiktiva varelser. Populariserinen av dessa intensiva kärlek övervinner allt-historier har lett till att filmindustrin för att hålla sig à jour fösökt att förtjusa en specifik målgrupp, tonårspubliken, med noga beräkningar. I detta fall gagnar det inte någon. Kulturkrockar uppstår som ger upphov till ett skrattkalas men många luckor och bristande trovärdighet rimmar dåligt med kvalité.

Bäst: Kort och gott skådespelarensemblen som förutom Hoult och Palmer består av blivande stjärnor som James Francos lillebrorsa, Dave Franco, och Analeigh Tipton.

Sämst: Det imiterande Twilight-konceptet.

Pin It on Pinterest

Share This