Dream Wife: ”Tre kvinnor som utmanar de begrepp som omger rocken känns som konst för oss”

av | jan 30, 2018 | Framsida Startslider, Intervjuer

De möttes på en konstskola i Brighton och förstod snabbt att de delade samma driv för kreativt skapande. Ett nytt rockband skapades och brittiska Alice Go (gitarr, sång), Bella Podpadec (bas, sång) tillsammans med isländska Rakel Mjöll (sångerska) har sedan dess hyllats för sin nyskapande rockmusik. Popmani har pratat med bandet om debutskivan, feminism och animerade videos.

Det självbetitlade debutalbumet släpptes i fredags och förväntningarna inför det kommande albumet är höga. Dream Wife har sedan första EP:n EP01 blivit omtalade för sitt speciella och unika sound. Inför den kommande debutskivan är det ett exalterat band vi pratar med. De beskriver albumet som att det är deras förstfödda barn som äntligen får komma ut och se världen för första gången.

Ni släppte EP:n EP01 2016, hur skiljer det nya albumet från den?
– Med EP01 handlade det bara om att det var vårt egna projekt och att vi ville få ut vår musik. Innan den EP:n kom ut hade vi bara lagt ut en enda låt, men de liveshower vi gjorde kändes kraftfulla, och det gällde även kontakten med publiken. Det kändes som att vi behövde fånga det på något sätt.

Den första EP:n EP01 spelades in av dem i bandets sångerska och gitarrist Alice Gos föräldrars hus i Somerset mellan två DIY-turneér som de gjorde under tiden. Detta medförde en energi som de hade tagit med sig från konserterna vilket tog sig in i de låtar som de spelade in.

– Med det här albumet ville vi definitivt ta tillbaka vissa soniska kvaliteter av EP01, och vi försökte sätta fingret på vad vi ville få fram. Samtidigt ville vi försöka pusha vårt sound till nya nivåer och finslipa på att fånga energin av en rockshow på ett inspelat spår.

Albumet spelades in på Eastcote studio i London som Dream Wife fyllde med discoljus för att få den rätta känslan.Under arbetet med albumet arbetade de med producenter som föreslog att de skulle spela in på vanliga kassettband för att försöka få det spontana adrenalinet som i vanliga fall driver en liveshow.

– När du spelar in på kassettband känns det som att du har en begränsad tid, band löper liksom ut. Du har bara tre gånger på dig för att sätta ett spår och det ger en viss press på att hela bandet måste klara av att sätta inspelningen.

Soundet på det kommande albumet beskrivs av dem som “rakt på”. De ärliga och råa texterna tillsammans med energirik musik har gjort att Dream Wife har blivit ett rockband att räkna med.

Fick ni jobba fram ljudbilden och konceptet på albumet eller kom det naturligt?
– Det känns som att hela projektet har varit väldigt naturligt. Vi var alla musiker på olika sätt innan vi gick till konstskolan i Brighton men vi är också tre konstnärer som bara råkade hamna i samma rockband. Estetiska och soniska överväganden blev som två kreativa kanaler som gick hand i hand. Det känns som andra natur för oss i vår process. Det är en typ av självmanifesterande, och det känns så naturligt.

I tidiga intervjuer beskrev Dream Wife musik som något som de använde för att få utlopp för sina kreativa ideér. Det kunde därför tolkas som att musiken inte var det centrala i deras skapande utan snarare en väg för dem att få utlopp för deras kreativa ådra. De beskriver sig själva som konstnärer och är i grunden skolade i konst allihopa.

– Vi är ett rockband, men inom den enheten är vi tre konstnärer, tre kvinnor. Vårt budskap om feminism, ifrågasättande av könsroller och “gör det”-mentalitet förhöjs när det meddelandet förstärks. Rockmusikens arv är egentligen en maskulin sak, och för tre kvinnor att utmana de begrepp som omger rocken känns också som konst för oss på en eller annan nivå. Dream Wife känns större än bara musiken, det har den alltid gjort.

”Vi anser också att feministiska problem uppenbarligen är viktiga att lyfta fram och öka medvetenheten om, eftersom vårt samhälle inte är jämlikt än”

De beskriver musik som en extremt kraftfull kreativ kraft och ett fantastiskt verktyg för framföra budskap till andra. Just viljan till att vara tydlig med ett budskap har lett till att Dream Wife har fått prata en hel del om deras feministiska värderingar då de öppet har pratat om jämställdhet och kvinnors situation. Deras musik genomsyras av feminism och det är tydligt att det är viktigt för dem att påminna om vikten av deras budskap.

Ni tar ofta upp feminism i er musik, varför känner ni att det är viktigt att prata om?
– Vi är tre kvinnor i 20-årsåldern, det här är bara vår verklighet och det blir ett  feministiskt meddelande eftersom vi är tre kvinnor som gör det på egen hand. Vi anser också att feministiska problem uppenbarligen är viktiga att lyfta fram och öka medvetenheten om, eftersom vårt samhälle inte är jämlikt än. Men i slutändan handlar det om att vi ska behandla varandra med respekt och inte placera människor i trånga boxar.

Inför albumet har de släppt flertalet singlar, däribland en ny version av låten Hey! Heartbreaker. Den senaste videon är helt animerad och animationen står Mason London för. I videon kan vi se en animerad version av Dream Wife som upplever världens utifrån en robots perspektiv. Valet av Mason London var okomplicerat. Han blev föreslagen för dem och de gillade vad det såg.

Vad fick er att göra från det vanliga videoformatet och göra en animerad video?
– Vi spelade in en ny, vildare, mer uppumpad version av Hey! Heartbreaker för albumet och kände att det skulle vara intressant att driva visuella i en helt ny riktning. Det var en ny upplevelse för oss att överlämna en sång till en annan artist och lita på deras vision. Som ett band är det en integrerad del av vårt ethos att samarbeta med andra artister men det är spännande att se var nya röster kan ta en. Det är otrevligt att se dig själv som en robot riva upp den på scenen.

Efter albumsläppet väntar en Europaturné för bandet som gjort sig kända för sina energiska och fartfyllda shower. Den 11 mars spelar de på Plan B i Malmö och den 12 mars på Obaren i Stockholm.

– Liveshowen är där magin är! Det känns så kul att få ta ut albumet på vägarna också. Publiken kan förvänta sig en vild svettig kväll, vi vill dansa med er!

Författare:
Emma Isberg, Redaktör

Fotografi:
Press, Hollie Fernando

Pin It on Pinterest

Share This