Dotter ”Jag känner att mitt sound befästs mer och mer för varje låt jag skriver”

av | feb 13, 2017 | Intervjuer, ö

Dotter debuterade 2014 med den hyllade singeln My Flower, sedan dess har hon släppt en låt om året men annars har det varit ganska tyst från den talangfulla låtskrivaren och sångerskan från Arvika. Det verkar det dock bli ändring på nu, enligt henne själv är det dags att bryta mönstret och hon gör det med sin nya singel Evolution som släpps nu i februari. En låt som handlar om att utvecklas och gå vidare.
Har det alltid varit självklart för dig att hålla på med musik? Hur började intresset?

– Ja, det har det varit så länge jag kan minnas. Det började redan när jag var runt 4 år gammal och satt vid kassettbandspelaren i köket och spelade in egna versioner av My Little Ponny. Jag brukade sätta ihop olika låtar och älskade att imitera artister som jag såg på tv, tillexempel Elvis och Abba. Min mamma sjöng i kör och jag själv började vid 7 års ålder. Min bror spelade piano och jag ville lära mig alla hans läxor så när jag väl började ta lektioner hade jag ett försprång. Vid 10 års ålder började jag att skriva pianostycken och poplåtar på engelska till mitt band Dizzy Woop. Sedan delade jag upp mig och tjejerna i stämmor och kompande oss på piano.

Hur kommer det sig att du valde artistnamnet Dotter?
– Jag ville hitta ett snyggt, jordnära namn som jag redan hade en koppling till, jag är en dotter och visste direkt att det var det jag ville heta när min kille hittade namnet och visade det för mig. Dotter är ett gammalt svenskt namn sedan långt tillbaka i tiden.

Jag har läst att du skriver mycket åt andra, skiljer det sig mycket från att skriva åt sig själv?
– Ja det är lite annorlunda att skriva i olika genrer men det är också nåt jag alltid gjort så för mig känns det naturligt. Jag tycker det är kul att få utlopp för all musik jag har inom mig. Jag ser artisteri och låtskrivandet till andra artister som två olika delar av mig själv men jag älskar att kunna hålla på med båda samtidigt.

Känner du att du hittat ditt sound? Att du är trygg i det du skapar?
– Ja verkligen. Jag känner att mitt sound befästs mer och mer för varje låt jag skriver och självklart så utvecklas soundet ju mer tiden går men det tycker jag är en bra grej. Jag älskar det organiska soundet i en mer poppig atmosfär och det kommer nog alltid va min grej. När jag skriver med andra är jag väldigt bestämd och vet vad jag vill, melodier är min starkaste sida men jag skriver alltid texter, ibland med hjälp av andra och ibland skriver jag själv.

Allt du skapar känns så drömskt, vad får du inspirationen ifrån?
– Jag tror det är för att jag själv vill bli berörd av det jag skapar. I min musik finns det mycket stråkarrangemang och ibland en del oväntade ackord vilket jag tycker är väldigt magiskt och det skapar den där drömska atmosfären. Inspirationen får jag från all musik jag lyssnar och har lyssnat på i mitt liv tror jag. När jag hör vissa ackordföljder så kommer melodierna naturligt, det är som att dom redan vore skrivna sedan tidigare._60A8567

Är det visuella viktigt för dig? Allt känns väldigt genomtänkt och går så bra ihop med din musik, det påminner lite om Maja Francis
– Haha, jag älskar Maja, hon är otroligt härlig! Att det påminner om henne har jag själv inte tänkt på, jag känner att jag inspireras väldigt mycket av Birgitte Bardot, Jane Birkin, gamla stil ikoner från 60 talet även en hel del 70tals artister som Grace Slick, Joni Mitchell och Patti Smith. Jag tycker absolut det visuella är viktigt och jag har alltid en vision om vad jag vill göra och hur det ska se ut och försöker förverkliga det.

Du släppte din hyllade debut singel My Flower 2014 vad har du pysslat med sedan dess?
– Jag har skrivit mycket med andra, både till mig själv och till andra. Jag giggande en hel del det första året, sen släppte jag två singlar till Dive och Creatures of the sun. Jag var i Los Angeles hela den här hösten för att skriva musik med producenter och låtskrivare där men också för att känna in staden och kulturen samt så roadtrippade jag och min kille med två kompisar till San Fransico och sedan till Jousha Tree öknen. Jag har alltid varit väldigt nyfiken på den delen av klotet, jag älskar att resa.

Sedan dess har du släppt en singel om året hur kommer det sig att du släpper så sällan?
– Det har aldrig varit min plan att släppa så sällan men av nån anledning har det bara blivit så. Jag har varit nära att släppa en EP och ännu en singel men vi ändrade oss i sista stund skivbolaget och jag. Men nu tänker vi försöka bryta det mönstret._60A8564

Kan du berätta lite om din singel som kommer nu i februari?
– Den heter Evolution och handlar om att utvecklas och gå vidare. I det här fallet handlar det om att man släpper taget om nåt som kanske inte gjorde att man mådde bra. Det är så lätt att fastna i ett tänk om att ”jag blir lycklig bara jag har det här och det här” men jag har insett att det inte handlar om vilka saker man äger eller vilken status man har. Jag har börjat ifrågasätta ordet ”lycka” och försöker hitta ett bättre sätt att tänka kring det ordet. Det är väldigt lätt hänt att man tror att poängen med livet är att komma till ett lyckligt tillstånd och det existerar ju inte. Då skulle man alltså vara lycklig även när något hemskt händer. Så hela det tänket väljer jag bort och försöker leva i nuet, meditera varje morgon, hitta lugnet även när det är stressigt och försöka må bra och va tacksam för allt i livet istället för att ständigt tänka vad man saknar, då skapar man bara problem som egentligen inte existerar, då lever man i en fantasivärld. Det är det låten handlar om, personlig utveckling.

Vad har du för drömmar och mål för framtiden?
– Jag vill nå ut med min musik så långt det bara är möjligt och skriva ännu fler bra låtar och sen komma ut och spela mycket mer. Jag drömmer ju självklart om att turnera och åka till olika platser för att spela och se mig om. Sen hoppas jag och tror att min musik kan gå hem utanför Sverige också, framförallt England och USA där jag tror att min genre hör hemma ännu mer.

Författare & Fotograf:
Beata Cervin

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This