Dolores Haze: ”Det är bättre att ha varandra”

av | okt 29, 2018 | Intervjuer, Månadens intervju

Dolores Haze har precis släppt sitt senaste album Play Hard Fuck Hard Love Hard och deras framgångssaga har utmynnat i utmärkelser och lovord. Med det senaste albumet i ryggen ger sig bandet ut på turné och Popmanis Emma Isberg har pratat med bandet om det senaste albumet, hur en hanterar framgångar och hur det är att använda musiken som terapi.

När jag ringer upp Groovy Nickz och Lucky Lollo som utgör två tredjedelar av Dolores Haze är de i studion för att spela in en ny låt. Till vardags utgörs Dolores Haze av Groovy Nickz, Lucky Lollo och Foxy Sagz. Tyvärr har dagens session blivit inställd på grund av att Groovy Nickz har tappat rösten. Tre dagar utan röst gör att intervjun med bandet görs med Lucky Lollo och en hes Groovy Nickz i bakgrunden.

Hur är det med er förutom att Groovy Nickz har tappat rösten?

– Alltså det är bra förutom att vi har blivit rätt tråkiga? Några kompisar ville ha med mig ut igår för att dricka öl men jag var hemma och la pussel istället. Groovy Nickz har blivit likadan, hon var hemma, drack te och lyssnade på P1. Det är så skönt att inte gå ut och kunna jobba i studion under helgerna, säger Lucky Lollo.

Det har gått några år sedan de släppte sitt debutalbum The Haze is forever och efter det har vägen kantats av såväl motgångar som framgångar. Deras tidigare medlem Groovy Fuck valde att hoppa av bandet tidigare i år, något som inte har påverkat det kreativa arbetet på den senaste skivan Play Hard Fuck Hard Love Hard. Lucky Lollo berättar att känslan inför att släppa albumet kan sammanfattas i tre ord: Snälla Sverige fatta.

– Jag vill bara att folk ska förstå oss. Jag är så jävla trött på det konstiga musiklandskapet som finns i Sverige där det bara kryllar av talangfulla låtskrivare och artister. Det känns som att Sverige inte fattar. Säga vad man vill om Yung Lean men att han först får en grammis när han har släppt sitt femte album som har blivit internationellt hyllat är sjukt.

Vi pratar om texterna på albumet. Om hur svårt det kan vara att skriva ned det en känner i ord eller musik. De berättar att text – och musikförfattandet har fungerat som en terapi i många avseenden.

– Det känns jobbigt ibland men det känns också fint. Det är som terapi, man skriver om det och går vidare. Det känns mycket lättare efter att ha skrivit en låt. Alla har sina sätt att göra det. Jag gör det via text men andra får ut det genom att måla, producera, säger Lucky Lollo och fortsätter.

– Jag gör det via musik. Jag gör melodier. Om jag mår skitdåligt kan jag göra en melodi och då handlar om melodin om hur jag kände då. För mig handlar musiken om hur jag kände då men texten blir Nikkis.

– Det är everybody’s pain combined, fyller Groovy Nickz i.

Jag erkänner att jag har haft lite svårt att placera deras musik i en speciell kategori och ursäktar mig för det, eller kanske är det tanken med Dolores Haze?

– Ja, det går typ inte. Vi säger olika varje gång. Vi vet inte riktigt, allt och inget. Glampunk? Glampop?, säger Lucky Lollo frågande och fortsätter.

– Jag vet inte, alla låtar är verkligen så himla olika. Vissa är mer åt ett håll och vissa är åt ett annat. Men det känns också så jävla pretentiöst att säga ”det går inte att kategorisera vår musik” men jag vet inte hur man gör och välkomnar förslag.

”Vi har helt ny musik, ett helt nytt live-set och det känns verkligen som en helt ny era.”

I flera pressmeddelanden och informationstexter om bandet står det att det är ”en ny era” för Dolores Haze. Jag frågar dem om de kan känna igen sig i den beskrivningen och enligt Lucky Lollo stämmer den till fullo.

– Vi har helt ny musik, ett helt nytt live-set och det känns verkligen som en helt ny era. Vi har haft ganska många gupp på vägen. Vi har varit osäkra på vad vi vill göra, haft press på att vi måste släppa ny musik och hela skivbolagssvängen. Det har varit mycket grejer som har varit dramatiska. För mig känns allt verkligen som en omstart. För ibland har det känts som att vi har stått och stampat.

Nu kliver Dolores Haze framåt med ett nytt skivbolag, nytt management och nytt bokningsbolag. Att säga att det har gått bra för bandet under åren är en underdrift. Men med framgång kan en tänka sig att en viss press kan tillkomma.

– Det är ingen som har sagt det rent ut åt oss men vi har känt en press av att släppa ny musik och vi hade enormt höga förväntningar på oss. Jag kände att vi var i ett rätt låst läge för att alla var i ett så låst läge där vi inte visste något. Vi ville att allting skulle blir så bra som möjligt men då blev det ingenting istället, säger Lucky Lollo.

För att hålla ihop som band trots motgångar och medgångar kanske det krävs det där lilla extra. Jag vill tro att Dolores Haze alltid haft en väldigt skön inställning till musikbranschen. Jag frågor dem om de kan känna igen sig i den bilden?

– Jag tror att man måste ha det. Man blir knäpp av att vara i den. Det känns som att man lätt hamnar i streams och åsikter. Det var det som låste oss. Jag tror att det är anledningen till att så många artister släpper en skiva och försvinner. Man får panik, säger Lucky Lollo och fortsätter.

–  Jag känner verkligen att jag försöker distansera mig från så mycket som det går. Att försöka hålla den där distansen och komma ihåg att man gör det för att det är kul och för att det är det man vill göra. För mig behövdes en paus. Jag behövde märka att musiken är det centrala för mig.

Känns det som att gå igenom allt tillsammans?

– Både ja och nej, Ibland känns det som att vi eldar på varandras ängslighet men det verkar hemskt att vara soloartister. Det hade varit hemskt att gå igenom allt själv och så ensamt. Det är bättre att ha varandra, avslutar Lucky Lollo.

Den 26 oktober hade Dolores Haze sin turnépremiär. Under vintern kommer de att besöka flertalet platser runt om i Sverige och avsluta turnén precis innan jul på Debaser i Stockholm.

Författare:
Emma Isberg, Redaktör och skribent

Fotografi:
Beata Cervin

Make up:
Sara Stenfors

Pin It on Pinterest

Share This