Docenterna: ”Vi kunde helt enkelt inte blunda så vi skrev vad vi såg”

av | okt 18, 2018 | Intervjuer

Docenterna är tillbaka och vi har tagit oss ett snack med det turnéaktuella bandet.

I våras släppte ni er första skiva på sju år i form av albumet Kritstrecksränder & Missiler. Hur har processen bakom det albumet sett ut?
– Vi hade några låtar och ville spela in någon form av demo och frågade då Conny Nimmersjö som vi hänger med ibland om han visste någon bra studio. Han pratade om studio Rymden i Hjorthagen. Vi hade en fantastiskt tur för i studion fanns Daniel Bengtsson och han var asbra och rätt snabbt bestämde vi att vi spelar in ett album med honom. Vi spelade in i omgångar och hade lite för mycket material, så vi har några extra låtar som ligger och väntar.

Ni har tidigare nämnt att albumet grundade sig i en omvärld där USA fått en ny president och flyktingkatastrofen. Var det viktigt för er att ta en tydligare politisk inriktning på det här albumet?
– Vi har ju alltid kommenderat samtiden och eftersom den idag består av mer dålig politik och mer dåliga politiker än för 10-20 år sen så blev politiken en del av ens liv på ett annat sätt än tidigare. Det gick inte att göra på något annat sätt där och då. Vi kunde helt enkelt inte blunda så vi skrev vad vi såg.

Har er skapandeprocess förändrats på något sätt under era många år som band?
– Det enda som vi blivit lite bättre på är att inte förstöra låtarna och det är därför detta album blev så bra. Att vi fångade dem när de var al dente om man vill göra en spaghettikoksmetafor. Låtar blir bättre under ett litet tag och när de är på topp måste man spelar in dem. Håller på man på för länge blir det ett äckligt och dåligt överkok.

”Vi är inte nostalgiska och det är därför vi fortfarande finns och är aktuella.”

Med så många låtar och år bakom er som band måste ni ha skapat en speciell relation till varandra. Blir ni ofta nostalgiska när ni är tillsammans?
– Alla andra pratar med oss om sin relation till oss och när de sett oss, vilka låtar de gillar och så vidare. Vi ser aldrig bakåt annat än ibland när vi har något konstigt minne att berätta. Vi är inte nostalgiska och det är därför vi fortfarande finns och är aktuella.

Berätta om dokumentärserien Förstå Docenterna.
– Det var en idé om att vi ville visa vad bandet är och hur vi funkar. Det blev fins klipp som många har kollat. Det är fint att se våra olika typer av personlighet, hur vi pratar och vad vi pratar om.

Den 10 oktober drog er höstturné igång, hur känns det och vad kan vi förväntas oss att få höra?
– Vi har precis spelat fyra spelningar på fyra dagar och det har gått kanonbra. Roligast är att de nya låtarna funkar så bra och att publiken tycker om dem. Vi kör mycket nytt och nu sitter de låtarna på ett skönt sätt.

 

Fotografi:
Mattias Lindbäck

Pin It on Pinterest

Share This