I Hallwylska museets sov- och gästrumsvåning visas nu utställningen Under ytan… om det onämnbara vid sekelskiftet 1900. I centrum står underkläder, ett ämne som när det begav sig var tabubelagt i borgerliga cirklar. Livets offentliga och privata sfärer skulle på inga villkor mixas – men blev desto mer spännande!

hm_dig3728_750px

”Under ytan” sträcker sig från mitten av 1800-talet fram till 1920-talet och visar ett spektrum av underkläder; från än idag aktuella korsetter, underkjolar och underklänningar till mer tidsbundna plagg som grossessgördlar från början av 1900-talet, stödkorsetter som bars under graviditeten för att avlasta och ge stöd för mage och rygg. En majoritet av plaggen som ställs ut är gjorda för kvinnor, den grupp som har fått uppleva flest förändringar i sina underkläders form och syfte. Ett unisexplagg som visas är combination, ett underplagg vars över- och underdel sitter ihop, och som introducerades under 1870-talet. Plaggets syfte var att hindra figuren från att bli för omfångsrik, en effekt av att flera lager plagg låg på varandra.

Underkläder har förändrats i samma takt som samhällsutvecklingen och idealen. De fortsatte också att forma kroppen efter dessa. Under 1800-talet satte de teknologiska framstegen sin prägel på underkläderna och betoningen lades på konstruktion. Krinolinen kom som en revolutionerande nyhet under 1850-talet och fick sin vida form genom ringar av stålband eller metallfjädrar. Den avlöstes under 1870-talet av turnyren som koncentrerade kjolvidden baktill och var utformad med stålfjädrar. Korsetten styvnad skapades av metallfjädrar och valben. Planschetten, den styva skenan som träddes genom korsetten för att forma en rak front, kunde vara av trä, valben eller metall. De otaliga komponenter av dolda undre lager som skulle kombineras till en respektabel yta talar om en tidskrävande påklädning. Att klä på sig helt på egen hand möjliggjordes först när planschetten började göras öppningsbar. Vid mitten av 1800-talet växte dräktreformrörelser fram som reaktion mot underklädernas opraktiska och ohälsosamma egenskaper. Rörelserna rekommenderade ledigare underkläder och lanserade reformlivet, en mjukare korsett med rynkat parti som anpassade sig efter kroppsformen.

lmesserxabpwsx60jn8c

Kring sekelskiftet 1900 och framåt avlöste vitt skilda kroppsideal varandra. Från 1800-talets fokus på kurvor och volym, även då fanns behåar med kupor som kunde stoppas med en kudde för att skapa en illusion av fylligare kurvor, till 1920-talets raka ideal och behåar som fungerade tillplattande. Underkläder har betydelse för hur bäraren känner sig. Bär man stela kläder som fungerar rörelsebegränsande rör man sig också stelt. Underkläderna påverkar också hur ytterkläderna sitter på kroppen och det i sin tur hur man bär upp dessa och uppfattas av andra.

Hallwylska ger nutida perspektiv genom plagg från samtida designer som Lisa Laurell Amandonico, Katarina Nyman, Camilla Thulin och Lars Wallin. Underklädernas fysiska form ser helt annorlunda ut, det är påfallande hur mycket mindre de är. Kopplingen till sekelskiftets underkläder är starkast i Camilla Thulins korsetter. Dessa plagg bars under sin storhetstid av många kvinnor även under baddräkter och bärs än i dag.

Modetrenden ”Underwear as outerwear” har vuxit sedan slutet av 1900-talet. Det mest kända exemplet är Madonnas strutformade korsett och gördel, designad av Jean Paul Gaultier, för hennes Blond Ambition Tour 1990. Trenden togs upp av nöjesbranschen, tolkades av designer som Marc Jacobs och Roberto Cavalli, och blev omskriven som en av år 2010:s största trender. Underkläder upplevde en storslagen försäljningsökning under 2009, i samband med vilket varuhuset Selfridges utökade sin korsettkollektion med 70%.

Användningsområdet för underkläder har expanderat, men det närmsta man i dag kommer att se den typ av plagg och konstruktioner som visas på Hallwylska är i kostymfilmer, ett faktum som gör det svårt att relatera till dem. ”Under ytan” påminner oss om historien och paradoxen med underkläder. De syns oftast inte utåt, men de säger mycket om hur samhället och kulturen kring oss ser ut.

Utställningen pågår fram till 25:e augusti.

Pin It on Pinterest

Share This