Länge var jag skeptisk mot ungdomsfilmer och amerikanska filmatiserade ungdomsböcker, en skeptism som började med den välkända Twilight-sagan. När det blev så mycket hype om en och samma serie ville jag självklart veta vad det handlade om.

Efter att ha sett första filmen och avskytt den växte såklart min skeptism. Det handlade kort och gott om dåligt filmskapande. Jag har heller aldrig förstått hypen med vampyrer så som ni förstår var det inte mycket som talade för dessa filmer. Ändå ville jag ge den andra filmen en chans för att se om det skulle bli något bättre. Det blev det inte.

Twilight kändes verkligen som en vattendelare där hälften älskade den och resten avskydde den. Jag tillhörde ju den senare skaran och jag var långt ifrån ensam där. Många andra har varit och är skeptiska till ungdomsgenren och jag har förståelse för det men jag vill samtidigt lyfta genren och påvisa att det faktiskt finns bra ungdomsfilmer. Det som gjorde att jag ändrade mig till slut var att jag vägrade tro att det här var en allmän standard för hur ungdomsfilmer och ungdomsböcker skulle framställas.

Jag tog helt enkelt till böckerna för att överbevisa mig själv. Jag började läsa mer och mer ungdomsböcker och därmed blev det även mer ungdomsfilmer. Jag hittade faktiskt en hel del guldkorn, exempelvis Oscarsvinnande Hugo, och därefter har det bara fortsatt. Det jag själv tycker om med böckerna är att de är ganska lättlästa, även om det kan handla om tyngre ämnen. Detta görs också lite annorlunda på filmduken än en vanlig vuxenbok. Vad gäller vuxenfilmer kan det ibland bli lite väl mycket av saker och ting och de försöker så mycket men så går ingenting riktigt vägen. En ungdomsfilm är lättare, det är inte så mycket att tänka på.

The Invention Of Hugo Cabret

På senare tid har vi dessutom kunnat skåda en ökande trend inom ungdomsfiktionen och därmed ser vi en framtid med allt fler filmatiseringar. The Hunger Games-trilogin, för att välja en av flera, hade redan en skara fans innan filmatiseringarna. Jag har blivit en av dem och självklart var mina förväntningar på filmerna ganska höga. En annan trilogi som är på väg till vita duken är Divergent, ytterligare en dystopi som har fallit mig och många andra i smaken.

Men varför växer trenden för ungdomsböcker? De flesta av oss har redan gått igenom tonårsstadiet och känner igen sig i böckernas och filmernas karaktärer – även jag. Flera av böckerna är så kallad crossover-litteratur, vilket även lockar målgruppen som befinner sig någonstans mellan ungdom och vuxen. Böckerna handlar ofta om det de går igenom och det är lätt att relatera till karaktärerna och vad de upplever. Crossover-genren är bra på det sättet, att det inte finns en tydlig gräns mellan ungdoms- och vuxenlitteratur, vilket också märks i filmatiseringarna. Harry Potter-filmerna började som välbekant väldigt barnvänliga men slutade betydligt mörkare.

Det är lätt att döma en genre på förhand och särskilt efter en film som Twilight men jag lovar er att det finns mängder med pärlor där ute. Det gäller bara att hitta dem.

Pin It on Pinterest

Share This